Dług 120 tys.

• Autor wątku Autor wątku KatarzynaKinga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KatarzynaKinga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witajcie, w ubiegłym roku zawarłam umowę pożyczki na 120 tys. z moim znajomym. Niestety kolega nie spłaca zobowiązania. Dokonał spłaty ok. 5 tys., natomiast zgodnie z przyjętym harmonogramem powinien spłacić już połowę. Wysłałam już wezwanie do zapłaty, teraz chciałabym wypowiedzieć umowę. A następnie skierować sprawę do postepowania sądowego. I teraz moje pytanie czy mogę z długiem o wartości ok. 115 tys złotych iść do EPU..? Umowa pożyczki była zawarta pomiędzy osobami fizycznymi.

Górna granica objęta żądaniem pozwu wynosi 100 milinów złotych jeśli chodzi o EPU

W sprawie ważne jest, czy zawarta umowa przewiduje możliwość jej wypowiedzenia - w jakich sytuacjach i czasie. Jeśli tego nie ma, to możesz dochodzić zapłaty rat, dla których upłynął termin wymagalności a nie całości pożyczki.

W umowie pożyczki nie zawarłam możliwości wypowiedzenia tej umowy. Są tylko podstawowe dane oraz harmonogram spłat oraz zapis jaki sąd jest właściwy w przypadku sporu. Teraz upłynęła płatność trzeciej raty. Rata miesięczna jest o wartości ok. 12 tys. zł Czy mogę wysłać wezwanie do zapłaty. Potem wypowiedzieć umowę i iść do EPU?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy mogę wysłać wezwanie do zapłaty.
Możesz. To jednak nie daje gwarancji, że dłużnik spłaci nawet złotówkę. Wezwanie do zapłaty jest zapowiedzią skierowania pozwu cywilnego o zapłatę. I taka informacja powinna w nim się znaleźć.
Wypowiedzieć umowy nie możesz. Możesz dochodzić zapłaty rat pożyczki dla których upłynął termin wymagalności. Odradzam korzystania z e-sądu. Obecnie wystarczy wniesienie sprzeciwu dłużnika by nakaz zapłaty stracił moc. Zaczniesz zabawę od początku, z tym że w sądzie rejonowym. I to spiesząc się by nie stracić kosztów poniesionych w e-sądzie.

Powrót