dług a odrzucenie spadku w imieniu małoletnich

• Autor wątku Autor wątku ona220
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ona220

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam. zostałam poinformowana od rodziny o ciążącym długu po śmierci jakiejś osoby z rodziny której kompletnie nie znam. odrzuciłam spadek i teraz staram się o odrzucenie w imieniu małoletnich dzieci. Mam odpowiedzieć na pytanie sądu czy jest mi wiadomo o jakiś ewentualnych długach po zmarłego i teraz pytanie
Co mam odpowiedzieć sądowi skoro oficjalnie nic nie wiem o rzeczywistych długach zmarłego tylko z nieuwiarygodnionych informacji od rodziny.
Czy przyznanie wiedzy o długach bądź nie przyznanie może mieć wpływ na uzyskanie zgody na odrzucenie spadku przez małoletnich?

Co odpowiedzieć? Prawdę.
Skoro nic nie wiesz, tylko plotki z rodziny, to tak odpowiedz. Sąd pyta o to co wiesz, nie masz nic wymyślać.

Z tego co piszesz to nie ma problemu z zachowaniem terminu do odrzucenia spadku, więc wiedza o długach (czy jej brak) nie ma znaczenia dla skuteczności odrzucenia spadku.

Jeżeli np. spóźniłabyś się z odrzuceniem to wtedy ważne jest, co i kiedy wiedziałaś, dla oceny czy spóźnienie było niezawinione. Ale jak wszystko jest terminowo to nie ma to wpływu.

Powrót