Dług alimentacyjny - komornik chce zabrać nasz wspólny dom

• Autor wątku Autor wątku leM00R
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leM00R

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam, bardzo prosze o pomoc prawną w niniejszej sprawie.
Mój mąż ma zasądzone alimenty na nasze dzieci. Przez kilka lat nie płacił, potem zaczęłam korzystać z Funduszu Alimentacyjnego. Korzystam tez z komornika.
Przez kilka lat niespłacania ma on dług na kilkadziesiąt tysięcy. Nie mówię już o długu, który ma prywatnie wobec mnie, sprzed korzystania z FA.
Obecnie komornik chce ściągnąć zalegającą Państwu kwotę.
I tu jest problem. Mąż pracuje w firmie założonej na brata, więc nie ma oficjalnie dochodów. Nie ma na siebie auta. Jedynym majątkiem jest dom, w którym mamy współudział.
Co mam robić? Jeśli podzielę dom, komornik wystawi nam dom na licytację. Gdzie pójdę każdy prawnik mówi co innego, inaczej na policji, inaczej komornik, inaczej Fundusz Alim.

RE: Zaległe alimenty

Mam podobną sytuację:

Mój mąż ma zasądzone alimenty na nasze dzieci. Przez kilka lat nie płacił, potem zaczęłam korzystać z Funduszu Alimentacyjnego. Korzystam tez z komornika.
Przez kilka lat niespłacania ma on dług na kilkadziesiąt tysięcy. Nie mówię już o długu, który ma prywatnie wobec mnie, sprzed korzystania z FA.
Obecnie komornik chce ściągnąć zalegającą Państwu kwotę.
I tu jest problem. Mąż oficjalnie nie ma żadnych dochodów ani majątku. Jedynym majątkiem jest dom, w którym mamy współudział.
Co mam robić? Komornik twierdzi, że wystawi dom na licytację. Wówczas zostanę bez dachu nad głową, czy mam się zrzec dochodzenia tego długu? Gdzie pójdę każdy prawnik mówi co innego, inaczej na policji, inaczej komornik, inaczej Fundusz Alim.

Wystawi udzial.a nie caly dom.

A jeśli ten udział odkupi mąż lub ktoś z jego rodziny? Będę mieć obce osoby w domu?

Maz sam nie moze odkupic swoich udzialow na licytacji komorniczej.

A jeśłi odkupi np. oficjalnie jego brat?

Macie rozwod?

Burmistrz złożył wniosek o wyegzekwowanie kwot wypłaconych z FA. Policja pyta mnie o co wnioskuję. Jedyne na czym mi zależy to aby nie stracić domu, w którym mieszkamy wszyscy razem.

Seperację i rozdzielność majątkową - nie podział majątku, bo bałam się że mąż mnie spłaci

leM00R napisał:
A jeśli ten udział odkupi mąż lub ktoś z jego rodziny? Będę mieć obce osoby w domu?

Niech dług spłaci jak ma kasę.

W tym rzecz, że oficjalnie nie ma kasy i nie pracuje, żadnego majątku poza wspólnym domem nie ma

Odpowiedziałem, bo pytano czy mąż może odkupić.
Prawdopodobnie już nie długo.
Było to do przewidzenia.

W takim razie komornik MA PRAWO zlicytować jego część jeśli ja-współmałżonka jestem współwłaścicielem?

Jeśli ten udział odkupiłby przykładowo jego brat, to może mąż w ramach wynajmu w nim nadal przebywać? Wiem, że mąż ma pieniądze, bo codziennie od kilkunastu lat pracuje, firma jest założona na brata, dlatego sądzę że odkupiłby tę część. Jest bardzo wrednym uciążliwym i przebiegłym człowiekiem, przewiduję już każdą opcję

W ustawie wskazane jest kto nie może brać udziału w licytacji N

Rozumiem, ale chodzi mi o to jeśli byle kto obcy, znajomy odkupi ten udział, to mąż będzie mógł nadal przebywac w domu? Może w ramach wynajmu?
Jest bardzo uciązliwy, na dodatek korzysta ze wszystkiego a do niczego się nie dokłada.

Nie jestem dobry we wróżeniu, ale od nabywcy zależy jak rozporządzi swoim udziałem.

w porządku, dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.

Chciałam zapytać, w przypadku śmierci męża kto dziedziczy dług, ja i dzieci?

leM00R proszę nie wtryniać się w cudze wątki i nie dublować wątków!!! Proszę przeczytać regulamin tego forum, który Pani zaakceptowała.
A tu moja odpowiedź, której udzieliłam Pani w jej kolejnym wątku.
lokata napisał:
A co do tego ma policja???

Skoro mąż pracuje u brata, to otrzymuje też wynagrodzenie. W sprawach alimentacyjnych zajęciu podlega nawet najniższa płaca. Jeżeli zaś pracuje "na czarno", to trzeba zawiadomić o tym PIP. Można też, w imieniu męża (art. 887 kpc), pozwać jego brata o ustalenie istnienia stosunku pracy.

Poza tym oczywiście doniesienie do Prokuratury, że tatuś uchyla się od obowiązku alimentacyjnego. Kiedy Pani/dzieci ostatnio składała takie doniesienie?

Jeżeli zaś chodzi nieruchomość, to najlepszym (a właściwie jedynym sensownym) rozwiązaniem będzie zniesienie współwłasności. Można to zrobić zarówno u notariusza, jak i w sądzie. Albo Pani spłaci męża (co zajmie komornik i dzięki temu przynajmniej część pieniędzy wróci do Pani z powrotem) i przejmie jego udział. Albo on spłaci Panią i wówczas łatwiej będzie komornikowi sprzedać nieruchomość i wyegzekwować dla Pani alimenty. Albo też sprzedacie dom i podzielicie się pieniędzmi, a komornik zajmie mężowi część odpowiadającą jego zadłużeniu i przekaże Pani jej kawałek tortu.

Ostatnia edycja:
Powrót