Dług alimentacyjny, sprawa zawieszona.

• Autor wątku Autor wątku totomasz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

totomasz

Użytkownik
Odpowiedzi
76
Witam. Proszę Was o wyjaśnienie. Sprawa jest w toku. Zaległość alimentacyjne 30tys. Dłużnik oczywiście ma ta świadomość, pracuje w Holandii. Sprawa jest w prokuraturze i oficjalnie ma być doprowadzony na przesłuchanie ale jak wiadomo policja nie zastała go jeszcze nigdy w domu o ile wogole sprawdza jego adres zamieszkania, na wezwania pewnie też nie reaguje. Robi wpłatę 2 razy w roku po 200zl a sprawa jest zawieszona. Co można zrobić aby przyspieszyć działania prokuratury i policji? Mam wrażenie że policja raz w roku się zapyta o delikwenta i temat stoi w miejscu. Czy można składać do prokuratury ponowne zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa? Niby prawo jest ostrzejsze ale gość się śmieje i unika nadal płacenia zasądzonych alimentów od 11 lat.

Ostatnia edycja:
totomasz napisał:
Czy można składać do prokuratury ponowne zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa?
Nowego - tak. W tej samej sprawie - nie.
Pozostaje pisać wnioski o przyspieszenie rozpoznania sprawy i uzbroić się w cierpliwość.

Sprawa została przez Sąd przekazana ponownie do prokuratury która nagle się dopatrzyła problemu i z tego z co wiadomo jest poszukiwany ale od 2 lat bezskutecznie. Czy polecisz pisać w obecnej zawieszonej sprawie czy składać nowe zawiadomienie? Ponoć ktoś tak robił że do tej sprawy pisał co pół roku i jakieś efekty były. Czy można zapytać oficjalnie pismem do prokuratora jakie działania są podejmowane w sprawie? Czy wogole policja sprawdza jego adres czy mają poważniejsze sprawy na głowie.

Możesz wskazać mi jak napisać takie pismo do prokuratury? W tej samej sprawie która jest zawieszona? Jakieś paragrafy, może link do gotowca? Sprawa jest w mojej rodzinie i jak widze to bez adwokata nic nie zrobią a już trochę kasy tam zostawili i nic. Uznali że prokuratura zawiesiła to zawieszone. Twierdzą że więcej nic nie można pewnie zrobić.

@totomasz ojciec mojego dziecka też w Holandii i unika płacenia alimentów. Konto na Revolut więc komornik w Polsce nic nie ściągnie. Złożyłam niedawno wniosek do prokuratury ale obawiam się że będzie podoba sytuacja jak ta, którA Ty opisałeś. Ciężko zastać go w Polsce. Może warto wnieść do sądu okręgowego o europejski nakaz egzekucji?

Sprawa nie dotyczy mnie bezpośrednio. Chciałem pomoc i też o tym czytałem ale nie mam wiedzy jak doradzić w tej kwestii. Jak wygląda sprawa dotychczasowego postępowania egzekucyjnego w kraju które jest nieskuteczne. Jakie trzeba spełnić warunki co zrobić aby faktycznie wyegzekwować pieniądze zaległe od cwaniaka co celowo zmienił pracę na UE.

Powrót