dług i rozdzielność majątkowa

• Autor wątku Autor wątku Elka65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elka65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam, proszę o pomoc i radę. Mąż zaciągnął kredyt, dług odkupiła firma Intrum, w momencie zaciągnięcia kredytu przez męża mieliśmy wspólność majątkową, ale w momencie odkupienia długu przez Intrum już była zrobiona rozdzielność majątkową. Kredyt jest tylko na męża, mimo to nękają mnie telefonami i straszą odpowiedzialnością spłaty. Proszę o radę czy ma znaczenie data odkupienia długu i zmiana wierzyciela? Czy liczy się stan prawny w momencie odkupienia długu (już rozdzielność), czy w momencie podpisania kredytu (wspólnota majątkowa)? Jak może postąpić wierzyciel wobec żony i dzieci?

Wiem, ze podpisywałam jakąś zgodę, mimo iż nie byłam współkredytobiorcą. Kredyt brał tylko mąż.

Rozdzielność majątkowa nie działa wstecz. Odpowiadasz za ten dług.
Wierzyciel może uzyskać nakaz zapłaty zarówno na ciebie jaki męża.
Oczywiście formalnie musi istnieć wyrok, klauzula na Was oboje.
Firma windykacyjna nie ma uprawnień, nie jest umocowana. Musi przeprowadzić postępowanie sądowe. Nękanie jest czynem zabronionym

Dziękuję bardzo za odpowiedź, sądziłam tylko, że skoro firma odkupiła dług już po rozdzielności, to sprawa spłaty mnie nie dotyczy (nowa umowa i nowy wierzyciel). Ten kredyt już był u komornika i umorzono postępowanie egzekucyjne i wówczas odkupiła dług firma Intrum. Z odpowiedzi wnioskuję, iż teraz firma musi przeprowadzić postępowanie sądowe także w stosunku do mnie? A jak mąż zacznie sam spłacać w ratach kredyt na konto Intrum, czy nadal będą wobec mnie prowadzić postępowanie sądowe?

Sprawdź, czy mozna wobec długu podnieść (w sądzie) zarzut przedawnienia. Rozdzielność m.nie ma tu nic do rzeczy.

Powrót