Dlug KRUK

• Autor wątku Autor wątku Luki888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Luki888

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,
W 2010 zaciaglem chwilówkę internetową której niestety z powodu utraty pracy nie splacilem. W lutym bieżącego roku dług zakupiła firma kruk. We wrześniu dostałem pocztą wezwanie do zapłaty. W dniu dzisiejszym nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z sądu w mieście mojego zamieszkania. Jako dowód kruk wyslalal kopie wezwania do zapłaty które mi wysłał i kopie umowy ze zakupił taki dług. Moje pytanie czy wg Państwa jest on już przedawniony i czy mogę w związku z tym jakoś zareagować.
Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

roszczenie przedawnione ,napisz sprzeciw do sadu

Nie masz pewności że jest przedawnione. Nie wiesz bowiem czy nie było jakiejś egzekucji po drodze, a KRUK nie zdołał na przykład uzyskać klauzuli.

Krótko mówiąc przedawniony, jeśli wcześniej nie było żadnej sprawy sądowej w tym temacie. Bo jeśli była, to za mało wiemy.

W załączniku jakim jest umowa pomiędzy Krukiem a firma pierwotna jest informacja że firma x informuje iż względem sprzedanych nie były prowadzone postępowania sadowe.
Czy jeśli złożę sprzeciw sad mnie wezwie ? Jeśli tak to jakiego typu pytań mogę się spodziewać ?

Po dobrze napisanym sprzeciwie nie trzeba właściwie iść na rozprawę. Właśnie po to aby nie pogrążyć się odpowiedziami. Kiedy odebrałeś list? (data)

Powrót