Dług na mieszkaniu a dodatkowe koszta z tytułu windykacji

• Autor wątku Autor wątku marekhtk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marekhtk

Użytkownik
Odpowiedzi
128
Witam
Jestem właścicielem mieszkania na którym mam mały dług do zapłaty 1000 zł który spłacam. Ostatnio pojawiła się u moich rodziców firma windykacyjna i stwierdziła że mam mieszkanie zadurzone na kwotę ponad 1600 zł co jest nie prawdą ponieważ sprawdzałem w spółdzielni i jest tak jak napisałem wcześniej. Pan który rozmawiał z rodzicami ( którzy nie mieszkają w moim mieszkaniu tylko mają swoje ) stwierdził że będzie naliczał mi dodatkową opłatę w wysokości 50 zł za każdą jego wizytę. Czy mogą coś takiego zrobić jak do tej pory nie miałem przyjemności rozmawiać z tym panem ponieważ aktualnie nie przebywam w mieszkaniu, nie dostałem też żadnego pisma od firmy windykacyjnej ? proszę o poradę

Firma windykacyjna może jedynie prosić !!!! aby spłacić dług. Proszę ich nie wpuszczać do mieszkania i w ogóle nie rozmawiać. Niech uzyskają najpierw sądowy tytuł wykonawczy. Kwota 50 zł za wizytę wzięta z sufitu to ich koszty, którech nie należy płacić. Najlepiej iść do spóldzielni lub zarządcy (jeśli to wspólnota mieszkaniowa) i zawrzeć pisemną umowę co do spłaty należności, a firma windykacyjna na drzewo. Jak będą nachodzić to skierować sprawę do prokuratury i na policję o nękanie. Pozdrawiam kristofemus

Powrót