Dług odzyskany a BIK

• Autor wątku Autor wątku Morte78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Morte78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś pomógł mi w jednej sprawie. Sprawa wygląda tak: wziąłem kiedyś kredyt, którego z różnych przyczyn nie spłacałem przez okres całkiem spory, bank się zdenerwował i sprzedał dług Krukowi, ten wysłał mi pismo - zapłaciłem od razu całą kwotę i wiszę sobie w BIKu. To ostatnie mnie wcale nie dziwi, wiem że po 5 latach od ustania zobowiązania BIK dane usunie - pytanie nr 1: czy zrobi to samodzielnie? Czy trzeba jakieś pismo pisać? Dodam że indywidualna zgoda na przetwarzanie danych już wycofana została.
pytanie nr 2: Od jakiej daty liczyć się będzie te 5 lat? Od daty zakończenia relacji czy też zakończenia relacji BIK (i jeśli ktoś mógłby mi różnicę wyjaśnić między tymi dwiema datami to dzięki z góry) czy też jakiejś innej?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!!!

Hmm, a to Kruk może dokonywać jakichś zmian w BIK? Sądziłem że tylko banki mają takie uprawnienia...

Ok, update. Więc zobowiązanie spłaciłem w marcu 2012 roku, w rubryce kwota zobowiązania jest napisane że zamknięto w maju 2011, data zakończenia relacji to wrzesień 2011, data zakończenia relacji BIK to styczeń 2012. Od której z tych dat będzie liczone 5 lat?
@robinson21 W związku z tym że rzeczywista spłata miała miejsce później niż zamknięcie zobowiązania wnioskuję że jednak sprzedał.

Ostatnia edycja:
Liczy się 5 lat od daty sprzedaży długu przez bank. To czy zapłaciłeś Krukowi czy nie - nie ma żadnego znaczenia.

Powrót