Dług po ojcu...

• Autor wątku Autor wątku dawba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mam nadzieję, że trafiłem z działem a mianowicie...

Ojciec zmarł w 2012r. W 2003r. wziął tam jakiś kredyt. Teraz do spłacenia jest ponad 24tys. Odsetki koszty itp... Spadkiem po ojcu podzieliliśmy się z rodzeństwem ( brat siostra ) i mamą. W akcie dziedziczenia od notariusza jest napisane, że przysługuje mi 1/4 całego majątku. Komornik wszedł mi na wypłatę w pracy i tylko ze mnie ściąga dług. Mama co miesiąc zmienia konto (ma rentę po ojcu za granicy) siostra nie pracuje a brat siedzi w Danii. Jak widzicie jestem jedyną osobą z której mogą ściągnąć jakiekolwiek pieniądze. Dzwoniłem do wierzyciela i on twierdzi, że muszę zrobić dział spadku w sądzie wtedy ograniczy zajęcie co do mnie do 1/4 wszystkiego... Tylko działu spadku w sądzie nie można zrobić bo nie ma nic poza długami więc nie ma czym się dzielić. Wysyłałem ksero aktu dziedziczenia gdzie jest napisane, że mi przysługuje 1/4 spadku odpowiedzieli wtedy ze musze miec sądowy dział spadku... Co robić boje się, że takich niespodzianek może być więcej... Sam z tym zostałem.

p.s Sorry za mało logiczny tekst mam nadzieję że da się coś zrozumieć. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Wierzyciel Cię wkręca, co jest normalne, bo chce odzyskać kasę.

1) Kiedy zmarł "Ojciec" - przed czy po 20 września 2015 r. ?
2) Czy w APD było info o przyjęciu spadku wprost?

1. Napisał, że 2012.

Ojciec zmarł w 2012 roku. W Akcie przyjęcia spadku było napisane że przyjmujemy cały spadek i mi przysługuje 1/4 całości jakie pismo mogę złożyć do wierzyciel?

kiedy kredyt przestał być przez ojca spłacania? Kiedy był w tej sprawie wyrok sądu?

Dziwne rozumowanie @mithloss - czyżby nie słyszał, że długi spadkowe są solidarne (przed działem spadku)?

Ciekaw jestem, czy notariusz pouczył spadkobierców o tym, jaki sposób przyjęcia spadku jakie skutki powoduje? Chyba że zwrócili się do notariusza gdy na oświadczenie innej treści było zbyt późno.

sorry, ze tak dlugo mnie nie bylo i odkopuje temat. bylem za granica i brak neta. Tak dlug jest solidarny ale czy akt poswiadczenia dziedziczenia nie jest dokumentem prawnym i dzieki niemu nie mozna podzielic tego dlugu? Dzialu spadku w sadzie nie zrobimy bo nie ma czego dzielic poza dlugami... pozdrawiam.

A nie jest ten dług przedawniony? Kolega wciąż nie odpowiedział na moje pytania...

Powrót