Dług po zmarłym bracie

• Autor wątku Autor wątku Luca O
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Luca O

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Dzień dobry
Problem wygląda następująco
Dziś zadzwoniła do mnie firma windykacja, i poinformowała że mam do spłaty długi po zmarłym bracie.
Brat zmarł w roku 2018
Niestety ale z bratem nie utrzymywałam kontaktów ,ze względu iż brat nadużywał alkoholu ,nie miał również telefonu ,mieszkaliśmy od siebie ok 300 km , a przez ostatnie 10 lat widzieliśmy się tylko raz.
Po jego śmierci dowiedziałam się jedynie od drugiego brata że ,ten zmarły nie mial długów,nie był żonaty ,nie miał również dzieci.
Dziś sytuacja wygląda inaczej ,że długi jednak są i są przepisane na mnie ,iż drugi brat ma zajęcia już z innego tytułu ,posiada rentę i jest bezrobotny
Nie zrzeklam się spadku w terminie ponieważ byłam przekonana że brat nie dysponuje żadnym spadkiem ,ale też że nie posiada długów
Co w tej sprawie mogę zrobić ?

mam do spłaty długi po zmarłym bracie

Teoretycznie mogą być, ale już przedawnione.

długi jednak są i są przepisane na mnie

Kto ci tak powiedział?

Nie napisałaś, czy było przeprowadzane postępowanie spadkowe?
i czy żyją rodzice zmarłego brata?

Ostatnia edycja:
Wanda67 napisał:
ale już przedawnione.
Możliwe, że są przedawnione ale niekoniecznie.
Luca O napisał:
Co w tej sprawie mogę zrobić ?
Przyjęła Pani spadek z dobrodziejstwem inwentarza ponieważ nie złożyła Pani w ustawowym terminie 6 miesięcy od dnia dowiedzenia się o otwarciu spadku oświadczenia o odrzuceniu spadku ani o przyjęciu spadku wprost. Można złożyć do sądu spadku wniosek o uchylenie się od skutków niezłożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku z powołaniem się na brak wiedzy o zadłużeniu brata i z wyjaśnieniem przyczyn tej sytuacji. Uwzględnienie takiego wniosku przez sąd pozwoliłoby Pani na odrzucenie spadku. Ewentualnie może Pani złożyć do sądu spadku wykaz inwentarza lub zlecić komornikowi (bezpośrednio lub za pośrednictwem sądu spadku) sporządzenie spisu inwentarza co generalnie ogranicza Pani odpowiedzialność za długi brata. Jako, że dziedziczy Pani z dobrodziejstwem inwentarza to znaczy, że odpowiada Pani całym swoim majątkiem za długi spadkowe solidarnie z pozostałymi spadkobiercami ale tylko do wartości stanu czynnego spadku (do wartości aktywów jakie pani oddziedziczyła) wymienionego w spisie/wykazie inwentarza.

A jeśli chodzi o złożenie wniosku o odrzucenie spadku z powołaniem się na niewiedzę ,to czy mogę to zrobić w momencie kiedy firmie windykacjnej zapłaciłabym ratę. ? Firma żąda odemnie zapłaty raty w terminie do 7 dni od dziś .
Nasza rodzina jako tako nie miała ze zmarłym bratem żadnego kontaktu ze względu właśnie na prowadzone przez niego życie . Nasi rodzice nie żyją ,zostałam ja oraz drugi brat.
Nikt nie potrafił po śmierci brata udzielić mi czy jest zadłużony

Z drugiej strony firma windykacja nie wysłała do mnie żadnego pisma o długu ,nie mam nawet numeru sprawy oraz od kogo dług został odkupiony i w jakim czasie .
Poprosiłam drogą elektroniczną o wysłanie takowego pisma na adres zamieszkania,gdyż telefonicznie

Luca O napisał:
Firma żąda odemnie zapłaty raty w terminie do 7 dni od dziś.
Trudno w ogóle zweryfikować wiarygodność takiego żądania czy to pod kątem przedawnienia czy nawet generalnie istnienia zobowiązania.
Luca O napisał:
A jeśli chodzi o złożenie wniosku o odrzucenie spadku z powołaniem się na niewiedzę ,to czy mogę to zrobić w momencie kiedy firmie windykacjnej zapłaciłabym ratę. ?
To nie wpływa na możliwość zatwierdzenia oświadczenia przez Sąd ale gdyby sąd uwzględnił wniosek (zatwierdził oświadczenie o uchyleniu się od skutków niezłożenia oświadczenia) to już po Pani stronie byłoby domaganie się zwrotu wpłaconej kwoty.
Przepis prawny:
art. 1019 Kodeks cywilny
§ 1. Jeżeli oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku zostało złożone pod wpływem błędu lub groźby, stosuje się przepisy o wadach oświadczenia woli z następującymi zmianami:
1) uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia powinno nastąpić przed sądem;
2) spadkobierca powinien jednocześnie oświadczyć, czy i jak spadek przyjmuje, czy też go odrzuca.
§ 2. Spadkobierca, który pod wpływem błędu lub groźby nie złożył żadnego oświadczenia w terminie, może w powyższy sposób uchylić się od skutków prawnych niezachowania terminu.
§ 3. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku wymaga zatwierdzenia przez sąd.

A czy to są jakieś szansa na przychylenie się sądu ? W poniedziałek jadę załatwić akt zgonu brata i złoże oświadczenie do sądu .
Jaki jest koszt sprawy sądowej przy złożeniu takiego oświadczenia ?

Luca O napisał:
A czy to są jakieś szansa na przychylenie się sądu ?
Tak, jeżeli wykaże Pani, że pomimo zachowania staranności nie uzyskała Pani informacji o długach spadkobiercy np. od osób mu najbliższych lub też osoby te wprost zaprzeczyły by takie długi istniały. To wraz z informacją o wieloletnim braku kontaktu może spowodować uwzględnienie takiego wniosku.
Luca O napisał:
Jaki jest koszt sprawy sądowej przy złożeniu takiego oświadczenia ?
Opłata to 100 złotych.

Zapłata choc jednej raty oznacza że uznajesz dług i bedziesz musiała go spłacać .Radzę nie wpłacać na razie raty i zażądac podania podstawy prawnej zapłaty rzekomego długu brata. Jęśli nie było przeprowadzone stwierdzenie nabycia spadku po zmarłym bracie nie są wykazani jego spadkobiercy ,którzy byliby zobowiązani do spłaty długów zmarłego brata.Firma windykacyjna liczy na twoją niewiedzę żada zapłaty pierwszej raty w krótkim terminie .Żądać od firmy windykacyjnej pisma z informacją o długu ( z jakiego tytułu powstało zadłużenie jaka wysokośc długu i kiedy zaciągnięto dług ,terminy spłaty zadłużenia przez brata,Numer sprawy ,itp Nie wpłacać w ciemno bez podania podstawy prawnej żadnej raty.Takich spraw nie załatwia się przez telefon.Wezwanie do zapłaty powinno być wysłane listem poleconym

Najpierw nich ta firma windykacyjna Tobie udowodni, że jakikolwiek dług istnieje.
Jeśli to była umowa pożyczki to niech dostarczy Tobie kopię umowy podpisanej przez brata, potwierdzenie wypłaty pieniędzy podpisane przez brata (lub przelew na jego konto) itd.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ,jeszcze mam pytanie odnośnie jak sąd rozpatruje taki wniosek ? Czy np będę musiała wstawić się osobiście do sądu na wyjasnienia ,oraz brat ? Czy jest to sprawa zaoczna ? Powiem szczerze że z drugim bratem mam bardzo źle relacje ,jak się dowie że ma wstawić się do sądu to będzie miał pretensje do całego świata

Luca O napisał:
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ,jeszcze mam pytanie odnośnie jak sąd rozpatruje taki wniosek ?
Sąd wyznaczy rozprawę. Pani oraz pozostali faktyczni spadkobiercy ustawowi (w tym przypadku pani brat) jesteście uczestnikami. Sprawę prowadzi sąd spadku (sąd rejonowy właściwy dla ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy).Może Pani wnieść o zdalne przeprowadzenie sprawy, taki sam wniosek może złożyć pani brat jako uczestnik.
Przepis prawny:
art. 690 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. W razie uchylenia się od skutków prawnych oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku sąd przeprowadza rozprawę.
§ 2. Jeżeli wskutek prawomocnego zatwierdzenia przez sąd uchylenia się, o którym mowa w § 1, ulega zmianie krąg osób, co do których nabycie spadku zostało już stwierdzone albo zarejestrowany został akt poświadczenia dziedziczenia, sąd po przeprowadzeniu rozprawy zmienia z urzędu postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku albo uchyla zarejestrowany akt poświadczenia dziedziczenia i orzeka w tym przedmiocie.

Powrót