Dług po zmarłym.

• Autor wątku Autor wątku boleczek2307
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boleczek2307

Użytkownik
Odpowiedzi
76
Witam i proszę o poradę. Jeżeli piszę w złym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie.
Zmarł brat mojej żony, który miał dług. Nie miał on żadnego majątku. Żona jak i rodzina odrzuciła u notariusza po nim spadek. Teraz przychodzą listy z firmy *** o tym, że kupili oni wierzytelności po zmarłym i chcą aby spłacić po nim dług w ratach. Czy jest się czym przejmować? Jak poinformować taką firmę o odrzuceniu spadku (aktu notarialnego nie wyślę ze względu na wrażliwe dane). Czy może ignorować ich pisma? Jak rozwiązać tą sprawę? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nurtuje mnie pytanie skąd taka firma skupiająca długi ma dane mojej żony (inne nazwisko i miejsce zamieszkania) skoro żona odrzuciła spadek po bracie. Czy to jest legalne pozyskiwanie takich danych skoro według prawa nie jest już ona spadkobiercą?

Prawdopodobnie nie wiedzieli że żona odrzuciła spadek. Jeśli wykazali interes prawny, to dane spadkobierców mogli uzyskać.

boleczek2307 napisał:
Witam i proszę o poradę. Jeżeli piszę w złym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie.
Zmarł brat mojej żony, który miał dług. Nie miał on żadnego majątku. Żona jak i rodzina odrzuciła u notariusza po nim spadek. Teraz przychodzą listy z firmy *** o tym, że kupili oni wierzytelności po zmarłym i chcą aby spłacić po nim dług w ratach. Czy jest się czym przejmować? Jak poinformować taką firmę o odrzuceniu spadku (aktu notarialnego nie wyślę ze względu na wrażliwe dane). Czy może ignorować ich pisma? Jak rozwiązać tą sprawę? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Moderacja

boleczek2307 napisał:

Czy brat Twojej żony miał żonę?

Bo niejednoznacznie wynika czyja żona odrzuciła spadek?

Do kogo przychodzą listy?

Powrót