Dług, przedawnienie a egzekucja

• Autor wątku Autor wątku elandos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elandos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Hej
Na szybko nakreślając w 2007 roku powstał mi dług na koncie debetowym. W styczniu 2013 został wydany tytuł egzekucyjny przez e-sąd. Ostatni komornik zgodnie ze stroną e-sądu oznaczył jako nieskuteczny dług z końcem roku 2015. Podobno była jeszcze jedna komorniczka(nie ma takiej informacji na e-sądzie) i ona oznaczyła jako nieskuteczny w 2017.
2 miesiące temu firma SECUS wysyła do mnie informację, że nabyła dług i mam oddać 3,5 tysiąca. Odsyłam do nich pismo z prośbą o dokumenty i zmianę adresu korespondencji. Dostaję mglistą odpowiedź, że dług nie jest przedawniony i zero dokumentów. Na ponowioną prośbę nie dostaję już odpowiedzi. Po czym tydzień temu w poniedziałek komornik wchodzi na konto z zajęciem na 2,6 tysiąca w imieniu firmy SECUS.
Do dnia dzisiejszego nie dostałem dokumentów ani od firmy SECUS, ani komornika, mimo podania mu poprawnego adresu.
Czy w tym wypadku mówimy o przedawnieniu długu, czy też wszystko jest zgodnie z literą prawa?

Z góry dziękuję za pomoc

W mojej ocenie - z tego co piszesz - dług nie jest przedawniony. Wszczęte egzekucje przerwały skutecznie bieg przedawnienia. Każdy następny bieg przedawnienia po jego przerwaniu biegnie od zera. Komornik będzie egzekwował kwoty wyłącznie wynikające z tytułu na podstawie którego wszczął egzekucję. Bada również przed wszczęciem egzekucji, czy roszczenie nie uległo przedawnieniu.
Odsyłam do nich pismo z prośbą o dokumenty i zmianę adresu korespondencji.
Wierzyciel nic nie musi Tobie przesyłać. O kwity z bieżącej egzekucji, zwróć się do komornika. To też chwilę potrwa.

Powrót