Dług rzedawniony czy nie?

• Autor wątku Autor wątku private01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

private01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
chętnie skorzystam z rad doświadczonych osób, które podpowiedzą co zrobić.
W 2008 roku był wzięty kredyt w banku na kwotę 26 tysięcy. Zostało spłacone 17 rat i pojawiły się kłopoty finansowe. Przestałam płacić. Nie przychodziły żadne pisma od komornika, z sądu, nic. Parę dni temu odebrałam list polecony od firmy BEST S.A. a w nim pismo że bank zawiadamia o przekazaniu wierzytelności na rzecz funduszu sekurytyzacyjnego BEST z siedzibą w Gdyni. Umowa z grudnia 2013 a przekazanie wierzytelności stało się skuteczne w dniu 14 stycznia 2014 roku. W piśmie jest też wyszczególnienie tych zaległości (kapitał, odsetki umowne naliczone przez bank do dnia cesji, odsetki karne za zwłokę naliczone do dnia cesji, pozostałe koszty banku, koszt sąd. i egz. banku) oraz informacja jakie zadłużenie będzie za 4 lata.
Z tego co doczytałam dług bankowy przedawnia się po upływie 3 lat. Zrobiłam wyciąg z BIK i tam jest tak:
na samym początku data ostatniej aktualizacji 7.02.2014r.
- data salda 14.01.2014r.
- data zamknięcia zobowiązania 15.02.2010 r., powód zamknięcia zobowiązania: przeniesienie praw własności
- data windykacji: 15.02.2010r.
- data odzyskania: 14.01.2014r. (co to jest za data i jeśli dług przejęła firma BEST to czemu to widnieje w BIK-u???)
Nie ukrywam że chętnie skorzystam z opcji przedawnienia ale kompletnie nie wiem jak takie pismo stworzyć oraz jak się mają te wpisy w BIK do przedawnienia :(

nikt mi nic nie podpowie? :(

private01 napisał:
nikt mi nic nie podpowie? :(
a co to jakis alarm bojowy ogloszono?

jesli jest tak jak piszesz to powinno byc przedawnione (luty 2010 windykacja czyli data wymagalnosci). powinno, ale... bank mogl wystapic o nadanie klauzuli na BTE i o tym nie wiesz jesli nie bylo komornika. wiec kwestia czy tak bylo, jesli tak to czy nie minely od tego 3 lata, a jesli nie to czy best zdazy z pozwem, a jesli tak to czy w ew. pozwie o tym napisze.

jesli wszystkie zalozenia bylyby dla ciebie niekorzystne to niestety... jesli tylko trzy pierwsze i best w pozwie nie zaznaczy o nieprzedawnionej klauzuli na bte, to wnioskujesz o oddalenie spoznionych dowodow i twierdzen i bedzie dobrze

marian.pazdzioch napisał:
to wnioskujesz o oddalenie spoznionych dowodow i twierdzen i bedzie dobrze
Niekoniecznie. Podniesienie zarzutu przedawnienia może zostać uznane za nową okoliczność w sprawie i nic nie będzie stało na przeszkodzie, by powód mógł skutecznie udowodnić, że zarzut jest chybiony.

Robilee napisał:
Niekoniecznie. Podniesienie zarzutu przedawnienia może zostać uznane za nową okoliczność w sprawie i nic nie będzie stało na przeszkodzie, by powód mógł skutecznie udowodnić, że zarzut jest chybiony.
a co w przypadku kiedy powód w ogóle nie podaje daty wymagalności roszczenia, a po zarzucie przedawnienia kombinuje jak koń pod górę?

uważam, że w pozwie powinien wykazać datę wymagalności, przedawnienie wykluczającą, w przeciwnym wypadku naraża się na oddalenie spóźnionych dowodów

marian.pazdzioch napisał:
a co to jakis alarm bojowy ogloszono?

jesli jest tak jak piszesz to powinno byc przedawnione (luty 2010 windykacja czyli data wymagalnosci). powinno, ale... bank mogl wystapic o nadanie klauzuli na BTE i o tym nie wiesz jesli nie bylo komornika. wiec kwestia czy tak bylo, jesli tak to czy nie minely od tego 3 lata, a jesli nie to czy best zdazy z pozwem, a jesli tak to czy w ew. pozwie o tym napisze.

jesli wszystkie zalozenia bylyby dla ciebie niekorzystne to niestety... jesli tylko trzy pierwsze i best w pozwie nie zaznaczy o nieprzedawnionej klauzuli na bte, to wnioskujesz o oddalenie spoznionych dowodow i twierdzen i bedzie dobrze

prawie jeśli brać pod uwagę odpowiedź w ciągu 7 ;)
Dziękuję za odpowiedź :) Jak ustalić czy bank nadał klauzulę na BTE? Odpiszę im, powołam się na przedawnienie ale dobrze było by sprawdzić na poczet ewentualnej sprawy. Dziwi mnie bardzo że bank nie dał sprawy do sądu i nie było komornika a od razu ten BEST.

nic im nie odpisuj bo ich tylko rozśmieszysz i jeszcze zaczną kombinować. zarzuty podniesiesz W SĄDZIE

ps. jakie 7 dni skoro twój post wczoraj napisany? masz jakis problem ze strefami czasowymi? :)

Za późno, poszedł list ;) Zobaczymy co dalej.
Post napisany wczoraj ale list odebrany zdecydowanie wcześniej :confused:

Powołałam się na art 118. Nie będę wklejać całej korespondencji.

jest ok. ale nie zdziw się, że ci bedą ściemę wciskać że oni niedawno kupili dług co przerwało bieg przedawnienia :D

W to nie wątpię ;)
Zamierzam też wyciągnąć papiery odnośnie wypowiedzenia umowy (dokument o tym jak się odgrażają wypowiedzeniem umowy mam i o dziwo miesiąc później w BIK jest info o zamknięciu zobowiązania, liczę że się uda :) a jak nie to nie będę sobie wyrzucać że nie spróbowałam ;) Niestety to Citibank a samą umowę mają ciężką, jakby brać pod uwagę tylko ją to wychodzi na to że dług nigdy się nie przedawnia i bank może wszystko aż do śmierci ;/

jak zaplacilas za 17 miesiecy to po 20 miesiacach kredyt w calosci wymagalny i start przedawnienia

hmm.... a jest na to jakaś podstawa prawna? Szukam i nic nie znalazłam, poza tym jeśli tak jest to lipa, nic się nie przedawniło jeszcze ;(
Sugeruję się jednak wpisem w BIK i byłam już w banku ale muszę jechać do głównego oddziału żeby taki dokument dostać (wypowiedzenie kredytu).

private01 napisał:
hmm.... a jest na to jakaś podstawa prawna? Szukam i nic nie znalazłam, poza tym jeśli tak jest to lipa, nic się nie przedawniło jeszcze ;(
jak się nie przedawniło? 2008 rok i 20 miesięcy od tego plus trzy lata, zresztą sami wskazali luty 2010 jako start przedawnienia...

a podstawa prawna - art. prawa bankowego o wypowiedeniu umowy kredytowej w zw. z art. 120 par. 1 kc

Powrót