dług spadkowy

• Autor wątku Autor wątku gloni31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gloni31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Piszę na forum z prośbą o pomoc w opisanej niżej sprawie .

Mama moja zmarła w sierpniu 2004 r . Jak większość ( przypuszczam ) nie znających się na prawie osób nie dopełniliśmy obowiązku zrzeczenia się spadku w ciągu 6 miesięcy od śmierci mamy która nie pozostawiła żadnego majątku , prócz długu bankowego + o którym dowiedzieliśmy się pod koniec 2008 r
( ja i moje rodzeństwo )
W 2009 r bank w którym mama miała zaciągniętą pożyczkę założył nam sprawę o przyjęcie spadku na którą stawiły się osoby wezwane , czyli trójka spośród czwórki rodzeństwa . Czwarte z nas nie zostało wezwane na tę sprawę gdyż bank nie podał go do postępowania sądowego . Po sprawie bank został zobowiązany do uzupełnienia wniosku czyli znalezienie danych czwartego spadkobiercy. 9 lipca 2009 r odbyła się druga sprawa spadkowa na którą czwarty spadkobierca miał się stawić ( niedawno dowiedziałam się że nie stawił się na tę sprawę ) nasza trójka miała obecność nie obowiązkową więc my na tej sprawie nie byliśmy.
W zeszłym tygodniu ( 20 stycznia 2010 r ) dostaliśmy pismo z banku (wezwanie do zapłaty ) w którym w oparciu o postanowienie sądu rejonowego z 9 lipca ( 2 posiedzenie w sprawie spadkowej ) zobowiązali nas w terminie 7 dni do spłaty kapitału + odsetek ustawowych ( których kwota na dzień 14 stycznia 2010 jest równa w przybliżeniu 75% kapitału ) + koszty postępowania ( jakiego? trudno określić ) Do dnia dzisiejszego nie dostaliśmy żadnej informacji o zakończeniu sądowego postępowania spadkowego
I stąd rodzą się nasze pytania :
1) Czy sąd może zakończyć postępowanie zaocznie to jest bez obecności w naszym przypadku czwartego spadkobiercy ?
2) Od kiedy bank może naliczać odsetki od kapitału ( mama do dnia śmierci nie zalegała z ratami ) ?
3) Czy bank jest ustawowo zobowiązany terminem (jeżeli tak to jakim ) do podjęcia działań w celu odzyskania długu od spadkobierców ( mam tu na myśli pół roczny okres jaki minął od 2 sprawy do otrzymania pisma z banku) i czy za ten okres mogą naliczać odsetki ?
4) Czy może wzywać nas do zapłaty na podstawie jedynie sprawy spadkowej bez odrębnej sprawy zobowiązującej nas do zwrotu długu i podania konkretnej daty przez bank spłaty przez nas tego zobowiązania?
5) Czy może żądać od nas spłaty kosztów postępowania ?
6) Czy możemy żądać od banku przesłania kopii umowy kredytowej , gdyż nie jest nam wiadome czy kredyt nie był czasem ubezpieczony

Jeszcze raz proszę o pomoc
Dziękuję - jeden ze spadkobierców

Powinni byli Państwo stwierdzić, że roszczenie o dług uległo przedawnieniu, które wynosi 3 lata - w tym przypadku od daty śmierci pożyczko-/kredytobiercy. Proszę szybciutko skontaktować się z prawnikiem w swojej miejscowości, by napisał odpowiednie pismo.
Poza tym na rozprawie można (a nawet trzeba było) żądać od banku umowy (a także przeszukac dobrze dokumenty Mamy), ponieważ wcześniej nie mieliście dla banku statusu spadkobierców, więc i tak by nie pokazał wam dokumentów związanych z tym kredytem.

Powrót