Dług spłacony 2 razy

• Autor wątku Autor wątku Lczkpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lczkpl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. W sierpniu omyłkowo spłaciłem swój dług 2 razy jeden przelew wykonałem do komornika, a drugi do firmy windykacyjnej. Od grudnia dzwonię i mailuje do firmy EGB ale nie mogę uzyskać informacji kiedy dokładnie oddadzą mi pieniądze. Zastanawiam się ile mogą trzymać moje pieniądze jak to wygląda z punktu prawa.

Lczkpl napisał:
Zastanawiam się ile mogą trzymać moje pieniądze jak to wygląda z punktu prawa.
W ogóle nie mogą trzymać Twoich pieniędzy, tzn. mają obowiązek zwrócić je natychmiast. Jeśli dobrowolnie nie oddadzą, będziesz musiał wystąpić do sądu z pozwem o zapłatę.

Ja Malinowski napisał:
W ogóle nie mogą trzymać Twoich pieniędzy, tzn. mają obowiązek zwrócić je natychmiast. Jeśli dobrowolnie nie oddadzą, będziesz musiał wystąpić do sądu z pozwem o zapłatę.

Ale najpierw chyba powinien wysłac im wezwanie za potwierdzeniem odbioru do zwrotu tej kasy. Z dopiskiem że w razie braku zwrotu wystapi na droge sądową.

Wyślij do nich wezwanie do zapłaty, jednocześnie opisując historię. Warto też wskazać tam Twoje dowody. Albo oddadzą, albo się ustosunkują. Jak się ustosunkują tak, że Tobie się nic nie należy, wędruj do sądu.
List z wezwaniem do zapłaty koniecznie polecony, za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

Wyznacz też termin zapłaty, np. 3 dni. Oczywiście podaj nr rachunku bankowego, na który mają wpłynąć pieniądze.

Powrót