Dług sprzed 6 lat w firmie telekomunikacyjnej.

• Autor wątku Autor wątku Helena48
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Helena48

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry
Mam kłopot, otóż ok 2005 r. mój dziadek zawarł umowę z tele 2. Wkrótce została ona zerwana. Dziś przyszło pismo: Przedsądowe Wezwanie do Zapłaty w którym napisano, że dziadek ma spłacić zadłużenie w wysokości 120 zł dla Casus Finance S.A , która nabyła wierzytelność. Faktury będące podstawą do wierzytelności są z 2006 i 2007 roku. Dziadek przestał być abonentem jakiejkolwiek firmy telekomunikacyjnej w 2007 roku a od 1,5 roku nie żyje. Chciałam zapytać czy jako jego spadkobiercy mamy się obawiać, że zostaniemy obciążeni tym długiem i czy firma ta ma podstawy prawne do „ściągnięcia z nas” tej wierzytelności? Zadzwoniłam na podany w piśmie nr telefonu a pan wyjaśnił mi, że powinnam przesłać na adres firmy ksero aktu zgonu dziadka. Mam jednak wątpliwości czy nie wywołam w ten sposób dalszych komplikacji, bardzo proszę o odpowiedz i radę co powinnam w tej sytuacji zrobić.
Pozdrawiam

Nie kontaktowac sie wiecej z ta firma.
Jak jakims cudem firmie sie bedzie nudzic i zloza sprawe do sadu to wtedy zarzut przedawnienia i po sprawie.

Poprzez ewentualne kontaktowanie sie z firma moze dojsc do ewentualnego uznania dlugu.

Powrót