Dług u osoby prywatnej (termin 24.12.14).

• Autor wątku Autor wątku abraxas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abraxas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Jakiś czas temu zaciągnąłem pożyczkę u znajomego w wysokości 2000pln, jednak z przyczyn niezależnych ode mnie nie udało mi się spłacić tej pożyczki. Po czasie pożyczkodawca zaczął upominać się o pieniądze, przyjechał z umową (załącznik), jednak jako bezrobotny, student, który nie ma żadnych dochodów nadal nie udało mi się spłacić pożyczki. Pożyczkodawca chcę wyegzekwować spłatę w dniu dzisiejszym, udało mi się oszczędzić kwotę pożyczki jednak nie stać mnie na spłate odsetek (20zł dziennie). Mimo że jest to znajomy nie możemy dojść do żadnego kompromisu. W skali roku te odsetki wynoszą 365%. Tutaj pojawia się pytanie czy jest to legalne. Inna sprawa że podpisanie umowy było wymuszone, poprzedzone licznymi groźbami. Jakie jest najlepsze wyjście z tej sytuacji? Czy on przekroczył granice i być może jest to już lichwa, która jest nielegalna w Polsce?

PS. OSTATECZNY TERMIN SPŁATY TO 24.12.2014 DLATEGO PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ.
PS2. Pożyczkodawca w nielegalny sposób (poprzez włamanie na facebook) uzyskał dowody obciążające mnie w innej sprawie i szantażuje mnie nimi.

Załączniki:
f3a230b54109b.jpg.html
(STR.1 UMOWY)
b59fa0aad1b1f.jpg.html
(STR.2 UMOWY)
fd06402138f9e.jpg.html
(STR.3 UMOWY)
Alternatywne linki:
Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - f3a230b54109b.jpg
Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - b59fa0aad1b1f.jpg
Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - fd06402138f9e.jpg

abraxas napisał:
Jakie jest najlepsze wyjście z tej sytuacji? Czy on przekroczył granice i być może jest to już lichwa, która jest nielegalna w Polsce?
Najlepsze wyjście to oddać kasę 2000zł z odsetkami liczonymi w wysokości 16% w skali roku, zaś od 9 października tego roku - 12%.
Paragraf o odsetkach 500 zł czy tym bardziej 20 zł za dzień to koleś może sobie włożyć w... Tak samo śmieszny jest z paragrafem karnym :)
Załącznik w połączeniu z umową nie będzie niósł ze sobą skutków z uwagi na bezprawne naliczenia.
abraxas napisał:
PS. OSTATECZNY TERMIN SPŁATY TO 24.12.2014 DLATEGO PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ.
A co się tak boisz, z bejsbolem przyjedzie w święta?

Dziękuje za odpowiedź :) Byłby Pan w stanie pomóc mi jeszcze w odszukaniu odpowiednich paragrafów itp. abym mógł mu to wyłożyć? bejbola się nie boje, ale nie chciałbym nieprzyjemności na święta w rodzinie, oraz ewentualnych problemów z prawem, gdyż 4 dni temu doniósł ostateczne wezwanie do zapłaty i termin mija dzisiaj ;)

P.S Interesuje mnie jeszcze kwestia tych dowodów wykradzionych z mojego konta na facebook'u, proceder którego dotyczą dawno nie jest kontynuwany. Powinienem się tego obawiać?

Ostatnia edycja:
Jakie dowody w fb :)
Co mu wykładać, on i tak tego pewnie nie zrozumie. Powiedz mu że masz dla niego ważny komunikat: dostanie kwotę 2 tys plus odsetki umowne (16% w stosunku rocznym) za okres pożyczki od dnia z umowy. Jak mu coś nie pasi to konstytucja RP gwarantuje mu prawo do sądu i serdecznie polecasz tę drogę :)

Dowody dotyczą sprzedaży kilku działek Marihuany. Pewnego dnia wszedł mi na mieszkanie, z mojego konta na facebooku skopiował całą paczkę z rozmowami, zdjęciami itp. Jak już mówiłem to było jakiś czas temu, żałuje, nie jest kontynuwane, jednak już za późno :) Dziś mnie szantażuje tymi dowodami. Myślę, że istotnym faktem jest to, że ojciec mojego pożyczkodawcy jest policjantem, widział już te pliki i wraz z synem zastrasza mnie, szantażuje, wyłudza pieniądze itd.
P.S
Kolejny istotny fakt to to, że marihuane którą udało mi się sprzedać dostarczył ten właśnie syn policjanta, jednak ja nie mam żadnych rozmów gdyż przy okazji kopiowania danych usunął wszystko co obciążało jego. Moje jedyne atuty to ta umowa i screeny jak szantażuje mnie, że gdy nie zapłace całości (4500) sprawa o dilerke trafi na policje.

Powrót