Dług UPC cesja DTLEX

• Autor wątku Autor wątku ladyslawa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

ladyslawa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,
sprawa wygląda następująco. Na adresie na którym mieszkam była umowa na mojego brata na usługi telekom z UPC, choć brat nie mieszka tu od 10 lat. końcem roku 2012 już nie pamiętam, wiem że byłam na 2 tygonie przed porodem, prawdopodobnie przyszedł do mnie ktoś z UPC przedłużyć umowę - z danymi mojego brata, umowę podpisałam ja swoim nazwiskiem i imieniem. We wrześniu kolejnego roku chciałam umowę zerwać, gdyż nie opłacało się. Odmówiono mi, gdyż umowa nie na mnie, po za tym trzeba było się pojawić dajmy na to do 5 dnia miesiąca a był powiedzmy 15. Więc się wkurzyłam, założyłam kablówkę na siebie z innej firmy a za ten miesiąc faktury nie opłaciłam. Do tego doszła jeszcze nota za opóźnienie w zwrocie sprzętu. Termin spłaty to 24.09.2013. Nagle teraz 21.04 dostaje pismo z sądu, nawet nie ja bo brat na nasz adres, z wezwaniem do osobistego zgłoszenia się brata na sprawę jako pozwany, z pozwem z w/w firmy dtlex o spłatę zobowiązania i prośbą o złożenie wyjaśnień do pozwu w terminie 14 dni. Brat dostał to samo na swój nowy adres. Proszę mi powiedzieć, czy ten dług się przedawnił? Czy w odpowiedzi na pozew można napisać o tym fakcie? Czy podroczyć się w sprawie podsuwania do podpisywania umowy osobie trzeciej pod adresem? Jestem w pełni odpowiedzialna za dług owszem, z tym, że firma dtlex nie chce nawet ze mną rozmawiać jak sprawę rozwiązać. Brat chętnie pójdzie do sądu a już na pewno na fakt podpisywania za niego umowy.

Nie jesteś stroną w sprawie. Brat nią jest.

Proszę mi powiedzieć, czy ten dług się przedawnił?
Tak.

Czy w odpowiedzi na pozew można napisać o tym fakcie?
Należy taki zarzut podnieść.

Jestem w pełni odpowiedzialna za dług owszem, z tym, że firma dtlex nie chce nawet ze mną rozmawiać jak sprawę rozwiązać.
Bo nie jesteś stroną. Podpisałaś umowę z upoważnienia brata. Bez takiego upoważnienia? Lepiej tego to nie mów - bo może się skończyć w prokuraturze dla Ciebie.

Brat chętnie pójdzie do sądu a już na pewno na fakt podpisywania za niego umowy.
To, co zrobiłaś jest karalne. Chyba, że brat upoważnił Cię do jej podpisania. Choćby i ustnie. Naprawdę uważasz, że jak się o tym w sądzie dowie, to powie, że Cię nie upoważniał i zapewni Ci zarzuty?

Pozwany niech wniesie odpowiedź na pozew, a na rozprawę niech podniesie również zarzut przedawnienia.

Tak, podpisywałam umowę za brata, nie wiem czy było upoważnienie czy nie ale chyba ktoś powinien ze strony UPC zweryfikować dane osoby, która podpisuje umowę? Przynajmniej płeć. Brat o wszystkim wie, w zasadzie ten post jest też w jego imieniu nie jest to jakaś tajemnica. On raczej jest zezłoszczony na UPC, będzie i do nich składał skargę. Teraz proszę mi powiedzieć, jak mamy poprowadzić sprawę żeby wskazać, że dług jest przedawniony? Do kogo i co napisać? Czy w tej sytaucji przy upoważnieniu mnie przez brata w DTLEXie, lepiej się z nimi ugadać czy czekać do sprawy i do momentu uznania długu za przedawniony?

Brat ma 14 dni na wniesienie odpowiedzi na pozew. Na rozprawie, bądź tuż przed należy złożyć dodatkowo pismo z zarzutem przedawnienia. To wszystko.
A jeśli nie wiecie jak to wszystko ogarnąć, to kogos poproście.
Skargi do UPC czy tym bardziej dogadywanie się z DTLex nie mają najmniejszego sensu teraz.

Powrót