Dług w BEST czy innym takim.

• Autor wątku Autor wątku slawek2535
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slawek2535

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, brat mojej mamy czyli mój wujek miał dług w banku, który został sprzedany firmie windykacyjnej bodajże BEST.

Wujek był kawalerem.

Matka wujka żyje.

Wujek ma jeszcze trójkę rodzeństwa.

Rodzeństwo ma 6 potomków.

Wujek zrzekł się swojej części gospodarstwa z 10 lat temu, przepisane zostało na jedno z rodzeństwa. Nie miał nic (pracy również), pochowany został z zasiłku pogrzebowego + zrzutka rodzeństwa.

Czy trzeba zrzec się długu w takiej sytuacji? (około 10 tyś.)

Jak spadkobierca nie zostawił aktywów (mógł mieć prawo do zachowku) a tylko długi, to warto odrzucić spadek. Spadek możesz odrzucić dopiero wtedy, gdy spadek odrzuci Twoja mama.

dziękuje za odpowiedz, właśnie o to mi chodzi kiedy mama i jej rodzeństwo ma się zrzec? jak przyjdzie jakieś pismo? sama musi wykonać ten krok? gdzie się zrzec jak niedokładnie wiadomo gdzie zaciągnięty jest dług.

właśnie całą rodzina chcemy to zrobić bo wszyscy żyjemy w dobrej komunikatywie i chce zasięgnąć porady jak to zrobić.

pozdrawiam

Spadek mogą odrzucić u notariusza w ciągu 6 miesięcy od śmierci spadkodawcy.

zalegacz napisał:
w ciągu 6 miesięcy od śmierci spadkodawcy
Raczej sześć miesięcy od dnia w którym powziął informację o fakcie powołania do dziedziczenia :)

Sądy bardzo często kwestionują fakt późniejszego powzięcia informacji o śmierci, dlatego celowo tak napisałem.

Powrót