K
kamil1609
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam, mam taką sprawę do Państwa, może tutaj ktoś będzie w stanie odpowiedzieć na moje pytania. Sprawa wygląda następująco, kilka lat temu narobiłem sobie przez swoją głupotę problemów w firmie P4 (play), firma ta sprzedała dług do firmy EOS KSI (kwota to ponad 20tyś). Dnia 14.04.2023r. podpisałem ugodę, której raty są sumiennie spłacane, bez zaległości. Dnia 20.04.2023r. firma EOS KSI złożyła pozew o wydanie nakazu zapłaty, dnia 17.05.2023r. został wydany nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym (mimo podpisanej wcześniej ugody). Sąd kilkukrotnie wzywał do uzupełnienia mojego adresu (tak aby adres zameldowania a adres do pism były identyczne), EOS tego nie zrobił. 24.10.2023r. sąd wydał postanowienie o umorzeniu postępowania, oraz że to powód ponosi wszelkie koszty. Postanowienie stało się prawomocne 06.11.2023r. EOS złożył nawet skargę do sądu na ich decyzję odnośnie umorzenia, lecz bezskutecznie (postanowienie prawomocne).
Pytanie moje brzmi następująco, czy w związku z tym że pierw EOS podpisał ze mną ugodę a później wniósł sprawę do sądu mogę dochodzić swoich praw w jakiś sposób? Uważam, że w taki sposób EOS działa na moją niekorzyść, w wielu kwestiach, działa za plecami mimo iż ta sprawa powinna być zalatwiona pomiędzy mną a firmą EOS skoro jest podpisana ugoda. Czy jest w takim wypadku jakaś opcja na rozegranie tego w sposób pozytywny? Mogę wobec tego mieć jakieś roszczenia, uważam że cierpią na tym moje dobra osobiste, wiem także że firma EOS działa często naginając prawo, oraz że wiele spraw przeciwko nim jest wygrana. Jestem w stanie iść z nimi na wojnę, pod warunkiem że bedę miec pewność, że mogę coś ugrać.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Pytanie moje brzmi następująco, czy w związku z tym że pierw EOS podpisał ze mną ugodę a później wniósł sprawę do sądu mogę dochodzić swoich praw w jakiś sposób? Uważam, że w taki sposób EOS działa na moją niekorzyść, w wielu kwestiach, działa za plecami mimo iż ta sprawa powinna być zalatwiona pomiędzy mną a firmą EOS skoro jest podpisana ugoda. Czy jest w takim wypadku jakaś opcja na rozegranie tego w sposób pozytywny? Mogę wobec tego mieć jakieś roszczenia, uważam że cierpią na tym moje dobra osobiste, wiem także że firma EOS działa często naginając prawo, oraz że wiele spraw przeciwko nim jest wygrana. Jestem w stanie iść z nimi na wojnę, pod warunkiem że bedę miec pewność, że mogę coś ugrać.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnia edycja: