Dług w firmie VPF I Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty

• Autor wątku Autor wątku zoor75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zoor75

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam wszystkich BŁAGAM O POMOC!!!! Mój ojciec jest już w podeszłym wieku ma pełno pożyczek nabranych i w miarę moich możliwości staram się je spłacać,ojciec ma zachwianą równowagę oraz nie pamięta rzeczy i rozmów jak się z nim rozmawia odebrał dzisiaj rano list którego po czterech godzinach znalazłem jest to nakaz zapłaty na kwotę 4022,44 PLN plus koszty postępowania sądowego 600,00 PLN i opłaty sądowej 51,00PLN w sumie do zapłaty4673,44PLN. Nie jestem wstanie takiej kwoty zapłacić spłacam już zadłużenie w firmie Ultimo , Presco investments i w Skoku. Próbowałem się porozumieć z wnioskodawcą że jestem w trudnej sytuacji materialnej i zaoferowałem się do spłaty w ratach po 100.00PLN jednak została moja propozycja odrzucona proszę o pomoc co mogę zrobić i jak mogę napisać odwołanie co powinno zawierać potrzebuję czasu żeby taką kwotę zebrać. Niestety ojciec nie pamięta za co jest taka kwota i nie wie kiedy brał tą pożyczkę nie posiadam też żadnych dokumentów o podjęciu pożyczki czy też zakupu na raty,wnioskodawca też powiedział że to nie w jego interesie żeby mi taki dokument przesłał co mam robić PROSZĘ O POMOC ! ! !

jest ktoś kto jest mi wstanie pomóc i poratować dobrą i odpowiednią radą

Radziłbym przemyśleć postępowanie wobec długów pańskiego ojca:

1)
Z etycznego punktu widzenia z tego co Pan pisze nie jest Pan niczyim dłużnikiem i nie korzystał pan z dobrodziejstw długów Pana ojca.
Jak rozumiem, to nie było tak, że ojciec brał pożyczki, a Pan pieniądze.
Jeżeli tak jest nie ma Pan żadnego obowiązku spłacania długów ojca. Jest to w moim przekonaniu źle pojęta miłość do ojca, tym bardziej, że Pana na to po prostu nie stać. Niejednokrotnie z miłości trzeba powiedzieć: nie.

2)
Pozostaje kwestia:

a) opłacalności prowadzonych sporów, w której należałoby rozpatrzeć czym państwo ryzykujecie w przypadku egzekucji komorniczej, np.
- czy i kto żyrował pożyczki - jeżeli Pan jest żyratem tych pożyczek, to tak prosto nie uniknie Pan uregulowania długów ojca; nie można też pozostać obojętnym wobec innych osób, które żyrowały ojcu uważając, że to ich problem;
- czy ojciec ma prawnie majątek, z którego można dokonać egzekucji długów za jego życia, i który wejdzie do masy spadkowej po jego śmierci; - itp. itd.;

b) zabezpieczenie Pana na przyszłość tak, by nie odziedziczyć długów po ojcu;

W powyższych kwestiach są wypowiedzi na niniejszym Forum, ale poza tym proponowałbym Panu udanie się do wyspecjalizowanego prawnika, by rzecz rzetelnie rozpatrzeć i załatwić.

Z wyrazami najwyższego szacunku:

Hazgrun

Ostatnia edycja:
Witam dziękuje za odpowiedź sytuacja jest taka że od ojca nic w życiu nie dostałem wszystko dawał mojej siostrze lecz bardzo żal mi jest mamy ma 63 lata pracuje od rana do wieczora żeby mieć na chleb połowę życia poświęciła żeby mnie wychować muszę jej jakoś pomóc moja siostra wykorzystała ich wyłudziła kasę i potrafiła ich okraść i zniknęła nie utrzymujemy z nią żadnego kontaktu podała się charakterem do ojca pije i "korzysta z życia" ile tylko może narobiła sobie dzieci z tego co wiem już trójkę dzieci jej odebrali do domu dziecka jeszcze dwójkę dzieci ma przy sobie. Nie potrafię zostawić ich w potrzebie chociaż od ojca nie poczułem żeby mnie kochał jednak mama to zawsze mama nie chcę żeby jej coś się stało pragnę jej pomóc jak tylko potrafię dla mnie może iść ojciec nawet do więzienia może by miał nauczkę i zrozumiał co na robił ale i tak w to wątpię.Prawnik też niestety bierze pieniądze za porady wolę odkładać i jak tylko będę dał rady to pomogę mamie dziękuje za odpowiedź może znajdzie się jakaś osoba co mi powie jak mniej więcej napisać do sądu pismo rozłożenie lub ponowne rozpatrzenie spłaty całego zadłużenia

Dług w firmie VPF I Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamkni

napisz list do tego funduszu, iż proponujesz spłatę w ratach, niech ojciec podpisze... czy ojciec może jeszcze wykręcić wam jakiś numer (wziąć kolejna pożyczkę, itp.)? jak tak, to może trzeba się zastanowić nad ubezwłasnowolnieniem, jak piszesz, ze jest w takim stanie.
czy jak komornik zajmie rentę (emeryturę) ojca w zusie, to stanie się duża tragedia? bo czasem warto dać działać komornikowi, aby odetchnąć. po śmierci spadek należy odrzucić. martwi się wtedy twoja siostra, a nie Ty z mamą. brutalne to, ale takie jest życie.
co do listów - rozmowa z listonoszem, aby nic mu nie wydawał (lub tylko dawał do podpisania , a listy wrzucał do skrzynki) + pełnomocnictwo ojca, abyś na poczcie ty odbierał jego listy, powinno sprawę załatwić.

Witam killer2424 dziękuje za odpowiedź i pomoc ojciec już nigdzie nie dostanie pożyczki ani już nic nie może wziąć na raty ma tyle zadłużenia że nie wiem kiedy to wszystko z mamą będziemy mogli spłacić z ojca renty płacimy już w trzech firmach które przejęła ojca zadłużenia w bankach zostaje tyle co na opłaty i bieżące rachunki,mama pracuje w firmie która zajmuje się utrzymywaniem zieleni wypłatę dostaje w zaliczkach po 200-300złotych czasami raz na dwa-trzy tygodnie więc to co dostanie mama mają na życie. Ja ze swojej wypłaty też nie jestem za dużo wstanie im pomóc robię powoli instalację wodną i kanalizację gdyż wszystko jest zniszczone i w opłakanym stanie ojciec przez całe życie nic nie robił ani w domu ani koło domu dlatego wszystko jest strasznie zaniedbane a ja dopiero drugi rok mieszkam u nich robiłem centralne ogrzewanie gdyż nawet tego nie mieli w domu niestety w takich okolicznościach nie będę wstanie jej skończyć ale ważniejsze dla mnie jest żeby moja mama miała chwilę spokoju i mogła się tak nie martwić bo strasznie jej mi jest szkoda i żal, na poczcie już zgłosiłem na piśmie żeby nic ojcu nie zostawiali ani żeby nic żadnej przesyłki nie dawali. A jeżeli jest nakaz sądu do zapłaty to jak mam napisać o rozłożenie na raty spłaty do sądu czy do funduszu?

Bardzo przestrzegałbym w występowaniu w imieniu ojca. Jakiekolwiek Pańskie deklaracje wobec wierzycieli ojca mogą mieć znaczenie prawne! Jeżeli nie żyrował Pan żadnych pożyczek, to nie jest Pan dłużnikiem i proszę się nim dobrowolnie nie robić. Proszę udać się po pomoc prawną (w tym wypadku nie kosztuje dużo), bo w efekcie Pana pochopnych i ślepych działań możecie z matką i siostrą zostać nędzarzami. Nikt Was potem już nie wybroni.
Opisywanie dramatów życiowych niczego nie zmieni. Należy zachować się racjonalnie i przemyślanie.

pozdr.

Hazgrun

Ostatnia edycja:
Dług w firmie VPF I Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamkni

miałem w rodzinie do czynienia z komornikami i firmami windykacyjnymi, wiec napisze z doświadczenia, ze prosto nie będzie. rozumiem, ze dobrowolnie wpłacasz do tych 3 instytucji pieniądze na spłatę długu. tutaj masz nakaz zapłaty wystawiony przez sad, wiec fundusz po prostu może oddać sprawę do komornika i mieć gdzieś wszelkie wasze bóle. napisz do tego funduszu pismo z propozycja raty, taka jaka udźwigniecie (rozumiem, iż pierw telefonicznie się z nimi kontaktowałeś i nie zgodzili się na te 100 pln?).
zależy od człowieka, ale jak wpłacisz na ich konto nawet 500 pln, mogą dać sobie spokój z komornikiem, ale mogą tez po prostu nakaz zapłaty do niego dostarczyć i nie reagować na wasze prośby. najważniejsze, ze nawet jak wpłacisz te 200 czy 500 pln, aby nie dać im się zastraszyć, bo jak zobaczą, ze wpłaciłeś jakaś kwotę, to będą cisnęli, abyś wpłacił znowu...
jak niestety wejdzie na rentę komornik (rozumiem, ze ojcu nic z renty nie zabiera komornik?), to jak piszesz, nie starczy na inne rzeczy i będziesz być może zmuszony zaprzestać wpłacania rat do skoku, czy innej instytucji.
podsumowując: napisz jeszcze raz pismo do funduszu, zaproponuj warunki i coś w miedzy czasie wpłać. inaczej nie będziesz wiedział, jakie dalsze środki podejmą. mogą polecieć z grubej rury z komornikiem, ale widząc 'wolę' może tez i pójdą na ugodę.
nie będę tutaj opisywał przygód z moja rodzina, bo to forum prawne, ale 50/50, ze się uda. niestety czasem banki, bo to z nimi właściwie człowiek głownie ma do czynienia, zachowują się nie fer, nie przestrzegając nawet własnych ustalen danych klientowi na piśmie!

kontaktowałem się i telefonicznie i w odpowiedzi powiedzieli że mam przysłać takie pismo żeby spłacić w ratach wysłałem im pismo listem poleconym a następnie faksem jednak bez rezultatu konto na które mam wpłacić całe zadłużenie mam podane tylko w nakazie zapłaty przez sąd. Nie mogę zostawić mamy samej z tymi problemami siostra już od dawna nie utrzymuje z rodzicami kontaktu ani ze mną od tego momentu kiedy okradła ich to tak dla wyjaśnienia dziękuje jednak wszystkim za rady i postaram je zastosować mam nadzieję że uda mi się wszystko dobrze załatwić niestety mamę traktuję jak przyjaciela prawdziwego przyjaciela a o ile pamiętam przyjaciół nie zostawia się w potrzebie chociaż mógłbym już dawno od nich się wyprowadzić i zerwać kontakt ale nie jestem takim człowiekiem,dziękuje jeszcze raz wszystkim za pomoc i rady

Powrót