Dług w funduszu alimentacyjnym a nowe alimenty...

• Autor wątku Autor wątku Rewe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rewe

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 851
Znajomy ma komornika z funduszu alimentacyjnego za długi sprzed kilkunastu lat. Niestety zmajstrował kolejne dzieci i matka tych dzieci oddała sprawę do tego samego komornika. Mam pytanie: Czy pierwszeństwo w egzekucji mają alimenty bieżące czy te pierwsze z funduszu alimentacyjnego?

Pierwszeństwo mają te bieżące. Z funduszu to nie są alimenty, to środki dla osób uprawnionych w ramach pomocy państwa.

Serdecznie dziękuję. Z tego co wiem, fudnusz płacił za niego alimenty. Dzieci mają dzisiaj po 30 lat i fundusz ściąga zaległości. Ma tego ponad 40.000....Czy to coś zmienia?

Nic nie zmienia. Potocznie w społeczeństwie panuje przekonanie, że to fundusz płaci alimenty. A to pomoc państwa dla osób uprawnionych do alimentów. Dlatego w egzekucji alimenty bieżące mają pierwszeństwo przed środkami z funduszu.

nie wiem czy jest się z czego cieszyć, świadczenia z funduszu będą czekać na swoją kolej a odsetki rosnąć - bo należności się nie przedawniają

Wiem. Znajomy jest dożywotnio udupiony...Ma 57 lat, zaległości w FA na 40 tys, dwie kolejne córki 5 i 7 lat, trzy byłe żony...Bez mieszkania, (mieszkanie przejadł z trzecią żoną), pracuje na czarno. Flirtuje z kolejną kobietą...No debil...

Powrót