Dług w Plusie

• Autor wątku Autor wątku Kurczak98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kurczak98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam takie pytanie. Wziełem dla kolegi którego znam około 10lat, telefon w plusie. Obiecał mi spłacać i to robił póki się nie wyprowadziłem z miasta. Próbowałem się z nim kontaktować, ale bez skutku. No i raz chciałem wziąć telewizor na raty, ale nie mogłem, ponieważ zostałem zarejstrowany w BIG-Biuro Informacji Gospodarczej. Nie wiem co mam robić. I tu się nasuwają moje pytania. A i dług jest na 1200zł około. A i czy to narasta jak się nie płaci?
1. Jak go zmusić do spłaty ? Nie wiem jak się z nim skontaktować.
2. Jak zacząć to spłacać ?
3. Jak zdobyć taką kwote ?
Proszę o pomoc. Z góry dziękuje

A i czy dług się przedawnia po jakimś czasie ? Mój dług jest w BIG. Nie dostałem żadnych zawiadomień, że musze płacić albo coś w tym stylu. To ja mam dla plusa placic czy dla BIG teraz już sam nie wiem.?

Ostatnia edycja:
Przede wszystkim powinieneś zadzwonić do Plusa, żeby się dowiedzieć w jakiej sytuacji są obecne płatności. Ile zostało do spłaty itd. Dług będzie narastał ponieważ mogą zostać doliczone odsetki karne, wszystko jest w umowie.
Pierwszą sprawą jest kontakt z Plusem, musisz wiedzieć na czym stoisz. Dowiedz się od kiedy telefon nie jest opłacany, ile zostało do spłaty, dowiedz się co możesz zrobić aby naprawić tą sytuacje. Jeśli wszystko nadpłacisz, zostaniesz wykreślony z BIGa.
Jeśli chodzi o kolegę to prawdopodobnie cie oszukał. Niestety to ty wziąłeś na siebie telefon i nikogo nie będzie interesowało dla kogo to zrobiłeś. Oczywiście możesz pozwać byłego kolegę do sądu, ale sprawa jest naprawdę ciężka i tutaj powinien wypowiedzieć się prawnik cna temat ewentualnych szans.
Jak zdobyć kwotę? Na szczęście nie wszystkie instytucje sprawdzają BIGa, w SKOKach nie sprawdzają, wiec możesz spróbować zaciągnąć pożyczkę.

Powrót