Dług w Presco Investments - jak się z niego uwolnić?

• Autor wątku Autor wątku Daniel 30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

Daniel 30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam:)

W dn 13.12.2012 r. otrzymałem listem poleconym Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji od Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w Szczecinku, przeciwko mnie, jako dłużnikowi, na wniosek wierzyciela Presco Investment S.a r.l, którego reprezentuje Radca Prawny.Chodzi o Nakaz zapłaty w post. upominawczym Sądu Rejonowego w Lublinie z dnia 30-09-2011 r, sygn. akt VI Nc-e 927938/11 zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 08-12-2011r.w celu zaspokojenia należności głównej na kwotę 1405,50 zł oraz odsetek 965,73zł, kosztów procesu 210 zł, kosztów zastępstwa w egzekucji 300zł, opłaty egzekucyjnej 246,75 zł, opłat stałych 188,51zł i wydatków gotówkowych 77,24 zł
W sumie otrzymałem cztery pisma:
1. Zajęcie wynagrodzenia za pracę oraz wierzytelności zasiłku chorobowego i wezwanie do dokonywania potrąceń - pismo jest z dniac01-12-2012 r.
2. Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji - pismo z 04-01-2012 r.
3. Zajęcie wierzytelności - pismo z 04-01-2012 r.
4. Wezwanie do wskazania mienia(które mam wypełnić i odesłać w ciągu 7 dni od daty doręczenia) - pismo z 04-01-2012 r.
Zanim poproszę o pomoc, pozwolę sobie pokrótce opowiedzieć moją sytuację - W 2006 r. podpisałem umowę z Telekomunikacją Polską na usługę użytkowania telefonu stacjonarnego.Umowa została podpisana na prośbę mojej matki, która zobowiązała się opłacać wszystkie rachunki. Nawet nie Wiecie jakiego szoku doznałem, gdy wczoraj dowiedziałem się,że rachunki nie były opłacane,i całe zadłużenie zostało zrzucone na moje barki.W sumie było 8 rachunków z 2006/2007 roku.Rozmawiałem ze swoją matką i zdeklarowała się, że całe zadłużenie może wziąć na siebie, tylko jak to prawnie można zrobić?Nie ufam jej na tyle,by uwierzyć,że będzie mi spłacała co miesiąc określoną kwotę zadłużenia.Dodam jeszcze że nie zamieszkuję pod adresem,na który była sporządzona umowa od 2003 r.Czyli w momencie podpisania umowy już nie mieszkałem,miałem jedynie meldunek do lipca 2011 r.Od tej daty jestem zameldowany gdzie indziej.
Firma Presco poinformowała mnie telefonicznie,że wysłała pod stary adres w sumie 18 ponagleń do zapłaty.Ja nie otrzymałem żadnego z nich, ponieważ matka celowo je niszczyła, nic mi o tym nie mówiąc, a zadłużenie ciągle rosło!
Moje pytania:
1.Czy jest szansa,aby całe zadłużenie przerzucić na nią?
2.Czy można wnieść zażalenie na postanowienie o nadaniu tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności - chodzi mi o to czy w ogóle w moim przypadku to ma sens?
3.Czy muszę wysłać do komornika w ciągu 7 dni pismo z pkt.4, o wskazaniu mienia
4.Czy można w jakiś sposób udowodnić, że nie bylem użytkownikiem telefonu stacjonarnego, ponieważ nie zamieszkiwałem wtedy pod starym adresem?
5.Co w ogóle mógłbym zrobić,aby uwolnić się raz na zawsze od długu, który nie powstał z mojej winy?
Proszę, pomóżcie...

1. nie;
2. nie;
3. tak;
4. trzeba był wypowiedzieć umowę; użytkownik, czy nie byłeś zobowiązany z umowy;
5. temat wałkowany na forum w wielu tematach, wystarczy poszukać w dziale windykacja;

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót