Dlug w zusie

• Autor wątku Autor wątku necia75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

necia75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam. Dzisiaj dostalam pismo iz ZUS zajmuje mi konto bankowe zalegam w tej instytucji 1300 zl za skladki na owe konto wplywaja tylko alimenty i swiadcznie z MOPRU jedyne zrodlo utrzymania moja i moich dzieci. Fime zamknelam juz po nad rok temu. Czy ZUS ma prawo zajac mi alimenty i zasilki?

Po wpłynięciu na konto kasa jest anonimowa, komornik nie wnika co to za pieniądze.
Zgodnie z art 54 prawa bankowego możesz wypłacić z zajętego konta równowartość 3 średnich krajowych w przemyśle czyli ok. 11 K.

Generalnie radze powoli spłacać ten dług bo ZUS nie zapomina ;)
Możesz dodatkowo aby uniknąć nerwowych sytuacji zadysponować aby te instytucje przesyłały ci kasę poczta

Dziekuje za odpowiedz lecz to nie jest pismo od komornika lecz bezpośrednio z ZUS-u ze to ZUS zajmuje mi konto i sciaga sobie z niego 1300 zl nakazuje Bankowi zakaz wyplat z tego rachunku i przekazania kwoty 1300 zl na konto ZUS-u a jak juz wspomnialam na konto wplywaja tylko alimenty i swiadczenia z MOPR-u wiem ze normalnie komornik nie moze "ruszyc" takich swiadczen ale nie wiem jak wyglada to z ZUS-em

Art 54
1. Środki pieniężne znajdujące się na rachunkach oszczędnościowych, rachunkach oszczędnościoworozliczeniowych oraz na rachunkach terminowych lokat oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby zawartych umów, są wolne od zajęcia na podstawie sądowego lub administracyjnego tytułu wykonawczego do wysokości trzykrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, bez wypłat nagród z zysku, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego za okres bezpośrednio poprzedzający dzień wystawienia tytułu wykonawczego.

To znaczy ze jak dzisiaj dostalam to pismo to mam jakas tam kwote wolna od zajec i jak przekrocze tą 3 miesieczna srednia to wtedy bede miala blokade? A wiesz moze jak to ma sie do alimentow czy ZUS ma prawo na poczet dlugu zabrac alimenty i swiadczenia z MOPR-u?

Powrót