T
Tocen
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Dwa lata temu uczęszczałem do płatnego studium policealnego. Trzy miesiące przed ukończeniem roku zdecydowałem się zakończyć pobieranie nauki w tej firmie. Nie wybrałem papierów, czyli oficjalnie nadal byłem na liście uczniów, a co za tym idzie figurowałem na liście dłużników. spłaciłem dwie z trzech rat, została mi jedna w wysokości 175 zł. Na dzień dzisiejszy otrzymałem pismo o stanie odsetek w wysokości 1400 zł. Zostałem także poinformowany o skierowaniu sprawy na drogę sądową (tryb nieprocesowy, bez udziału stron). powyższa kwota zostanie powiększona o: koszty kapitalizacji odsetek, wpisu sądowego, zastępstwa procesowego i innych kosztów związanych z dochodzeniem spłaty zobowiązania, oraz postępowania egzekucyjnego (komorniczego).
Pierwsze pytanie: jak się sprawa ma z kosztami takiego postępowania i czy w ogole moim obowiązkiem jest płacenie za te wszystkie czynności?
Pytanie drugie: czy w momencie mojej niewypłacalności wobec tej firmy, komornik moze zając majątek mojej rodziny? (jestem kawalerem, zameldowany w domu moich rodziców, na papierze nie posiadam zadnej wlasnosci).
???
Proszę o radę.
Pierwsze pytanie: jak się sprawa ma z kosztami takiego postępowania i czy w ogole moim obowiązkiem jest płacenie za te wszystkie czynności?
Pytanie drugie: czy w momencie mojej niewypłacalności wobec tej firmy, komornik moze zając majątek mojej rodziny? (jestem kawalerem, zameldowany w domu moich rodziców, na papierze nie posiadam zadnej wlasnosci).
???
Proszę o radę.