Dług wobec prywatnej uczelni

• Autor wątku Autor wątku mortal2010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mortal2010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
wita,
mąż studiował zaocznie w swspiz w łodzi od października 2007 do czerwca 2010. szkoły tej nie ukończył gdyż w ostatnim semestrze nie podszedł do egzaminu w związku z czym został skreślony z listy studentów- pismo takie otrzymał ale niestety nie posiada go już( i nie pamiętam dokładnie terminu kiedy pismo to zostało przesłane). wszystkie płatności zostały uregulowane wówczas- nawet z wyprzedzeniem (obecnie nie posiadam wszystkich potwierdzeń wpłat bo nie sądziłam że po takim czasie będą jeszcze potrzebne).
15 grudnia 2012 mąż otrzymał wezwanie do zapłaty kwoty 4910pln- jako opłaty za studia. skontaktował sie tel z windykatorem prowadzącym sprawę i za jego namową wysłał maila w którym informował że w ciągu 2ch tyg skontaktuje się w celu wyjaśnienia sprawy (mail został usunięty ze skrzynki) i możliwe że gdzieś było stwierdzenie że będzie to regulował.
moje pytania: 1. czy dług jest już przedawniony? (od kiedy jest liczony okres wymagalności tego długu?)
2. jeżeli mąż "niechcący" uznał to zobowiązanie to co dalej powinniśmy zrobić?nie mamy wszystkich potwierdzeń wpłat
3. jakie skutki prawne powoduje uznanie zobowiązania przedawnionego?
Proszę o poradę

Ostatnia edycja:
Nie rozumiem sformułowania "niechcący uznał to zobowiązanie", gdy ktoś mi przysyła rachunek na prawie 5 tys, które wcześniej zapłaciłem to nie odpisuje mu że to spłacę...

Uznanie zobowiązania przedawnionego samo w sobie nie ma skutków prawnych, daje to natomiast możliwość wierzycielowi oddania sprawy do sądu i nie obawiania się że sąd odrzuci przedawnione roszczenie po podniesieniu przez dłużnika przedawnienia.

Już tłumacze moje sformułowanie "niechcący uznał to zobowiązanie" - mąż twierdzi że nie zobowiązał się do żadnej spłaty, ale też nie zaprzeczył że ma dług, zobowiązał się że to wyjaśni, ale ponieważ nie mam tego maila nie mogę w 100% stwierdzić, że nic takiego nie padło- dlatego wolałam zapytać:)
Dziękuje za pomoc.
jeszcze prosiłabym o odpowiedź czy dług jest już przedawniony? od kiedy jest liczony okres wymagalności tego długu?

Powrót