Dług z 1998 r. windykacja, przedawnienie, odsetki

• Autor wątku Autor wątku Sonali
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sonali

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Mam taką sytuację:
19.06.1998 r. wydano nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym. Dług był z działalności gospodarczej (faktura za towar). Nakaz został zaopatrzony w klauzulę wykonalności 07.08.1998 r. Z adnotacji na nakazie wynika, że dwukrotnie podjęto próby wyegzekwowania wierzytelności - 07.12.2000 i 24.10.2006 r. Bezskutecznie.
Dzisiaj przyszło zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia.

Czy dług nie jest przedawniony? Czy istnieje możliwość zmniejszenia wielkości odsetek?

Rozumiem, że w 24.10.2006 komornik umorzył postępowanie?

Jeśli tak, to 10-letni kres przedawnienia biegnie od tej daty.

W 2006 nie umorzył postępowania, tylko podjął kolejną próbę wyegzekwowania wierzytelności.
Czyli dług nie przedawniony? Tak?
A co z odsetkami? Da się jakoś je zmniejszyć?

Wierzyciel - pismo, negocjacje. Brak efektu.
Powództwo opozycyjne - art. 840kpc

Sonali napisał:
Czy mógłbyś/mogłabyś podać mi podstawę prawną? Pismo do sądu czy do komornika?
Art. 118 k.c. - odsetki jako świadczenie okresowe przedawniają się z upływem lat 3. Wnosisz powództwo przeciwegzekucyjne z art. 840 k.p.c. o ograniczenie odsetek do nie starszych niż 3 lata.

Mam kłopot z powództwem przeciwegezkucyjnym. Okazało się, że komornik w zajęciu wynagrodzenia podał nieprawidłowy adres wierzyciela. Sąd wezwał mnie do uzupełnienia powództwa o aktualny adres wierzyciela. Niestety pismo zostało do mnie wysłane w październiku 2015 r., kiedy to przesyłki pocztowe dostarczała firma INPOST. Pisma nie otrzymałam. Sąd w lutym wydał postanowienie o zawieszeniu postępowania. To pismo otrzymałam. Złożyłam zażalenie na decyzję Sądu i wnioskowałam o przywrócenie terminu. Dziś otrzymałam pismo mówiące o tym, że zażalenie nie jest zasadne i informujące mnie o tym, że nie ma przeszkód prawnych do podjęcia zawieszonego postępowania.

Stąd moje pytania:
1. Czy w zajęciu wynagrodzenia komornik nie ma obowiązku wskazania aktualnego adresu wierzyciela?
2. Czy mogę zwrócić się do komornika o ujawnienie aktualnego adresu wierzyciela.
3. Co napisać we wniosku o ponowne podjęcie zawieszonego postępowania (oczywiście pod warunkiem, że zdobędę aktualny adres wierzyciela)?

Powrót