dług z 2000 roku

• Autor wątku Autor wątku renata720
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

renata720

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam. niedawno w skrzynce pojawił się list na córkę z wezwaniem do zapłaty w raz z odsetkami . Córka urodziła się w 2000 roku i zadłużenie powstało też w 2000 roku próbowałam sprawę wyjaśnić ale kazali zapłacić i już . Nawet nie wiem co było wzięte za ta kwotę jakiś atlas chyba czy coś. Nie zgadza mi się jednak do końca numer domu przekręcona jedna cyfra. Straszą mnie sądem . Czy wezwanie do sądu może dostać osoba nieletnia ? Czy powinno pismo przyjść na rodziców? A mogę się powołać na przedawnienie lub coś takiego ? Proszę o poradę.

Dlaczego ten list przyszedł na córkę ? Czy córka ma cokolwiek wspólnego z owym zadłużeniem, które na marginesie powstało w tym samym roku, kiedy córka się urodziła ?

Nie mam pojęcia dlaczego właśnie . Starałam sie wyjasnic sprawe prosiłam o numer pesel date ur . ale nic nie wskurałam że by sie upewnic ze to o niej mowa wogule

postraszyć ich art. 286 kk i stanowczo odmówić zapłaty długu

Bardzo dziękuje za doradę. Pozdrawiam.

A czy moge nie odbierać listu poleconego gdyby przyszedł ze sądu bo się nie zgadza numer domu ? zamiast 385 jest 395 Co zrobić ? Czy jeśli nie odbiore list bedzie uznany za doręczony ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Z sądu lepiej korespondencję odbierać, ale nie sądzę aby coś wspólnego z tą sprawą przyszło z sądu. To może być jakiś przekręt.
Seb72 napisał:
postraszyć ich art. 286 kk i stanowczo odmówić zapłaty długu
Tak.

Witam po wysłaniu pisma ze w razie sadu powołam sie na przedawnienie i postraszyłam ich tym art 286 odesłali mi cos takiego :
informujemy, że po upływie terminu przedawnienia określonego w ustawie z dn. 23 kwietnia 1964 r. kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93 ze zm.) roszczenie przedawnione nie wygasa, a jedynie zmienia swój dotychczasowy charakter tj. z roszczenia cywilnego staje się roszczeniem niezupełnym (naturalnym). Upływ terminu zapłaty nie jest przesłanką stwierdzającą nieistnienie zobowiązania.

Słyszałam ze długi przedawniaja sie po 2 latach. Co o tym myślicie?

Jak dla mnie możesz to olać.. Czekaj ewentualnie na pismo z sądu, ale tak jak kolega wyżej, że coś przyjdzie to marne szanse.

Wygląda to na jakieś oszustwo, zero danych za co, przekręcona nazwa konta, zły adres..

Dług przedawnia się po 3 latach w głównej mierze.

Jeśli jest przedawnione to nie znaczy że dług zniknął, on cały czas istnieje. Zobowiązanie naturalne nie może być egzekwowane w drodze przymusu (np przez komornika). Ale są też inne sposoby, zapewne będą dzwonić, pisać, mogą podać dłużnika do rejestru dłużników, a wtedy dłużnik np nie dostanie telefonu na abonament, czy telewizji satelitarnej.

Powrót