dług z 2004 roku a przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku ASAM1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ASAM1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Proszę o poradę i pomoc!.
Dnia 09.11.2018 odebrałem z poczty list od Komornika Sądowego. W kopercie były trzy pisma o tym samym KM skierowane do trzech miejsc mojego zatrudnienia. Po wykonaniu telefonu do Komornika, a następnie do firmy Kruk, dowiedziałem się, że w 2017 roku odbyła się rozprawa w
Sądzie Rejonowym Lublin Zachód, gdzie wydano nakaz zapłaty, który w lipcu 2018 roku zaopatrzono w klauzulę wykonalności. Prokura Fundusz Inwestycyjny we Wrocławiu skierowała sprawę do komornika Sądowego, który wyliczył moje zadłużenie na około 700 zł i pobrał je z trzech różnych źródeł.
w 2017 roku Sąd Rejonowy Lublin Zachód wysyłał do mnie zawiadomienia na adres, pod którym nie mieszkam od sierpnia 2007 roku. Fakt wymeldowanie i zameldowania w nowym miejscu (200km dalej) mam udokumentowany przez właściwe urzędy. Z informacji uzyskanych od Kruk wynika, że moje zadłużenie to niespłacony kredyt zaciągnięty w 2004 roku w ING Bank. Raty kredytu spłacałem regularnie do 2006 roku (ostatnia rata zgodnie z harmonogramem i z potwierdzeniem na 126,66zł). J Po 12 latach nie jestem w stanie tego udokumentować.
Dnia 15.11.2018 roku wysłałem pismo do Sądu Rejonowego Lublin Zachód z prośbą o uchylenie nakazu zapłaty i klauzuli wykonalności, powołując się także na przedawnienie ewentualnego zadłużenia.
Proszę o informację, czy zadluzenie jest przedawnione i o co powinienem sie zwrocic do sądu.

Złóż sprzeciw od nakazu zapłaty z zarzutem nieprawidłowego doręczenia pierwszego pisma sądowego oraz wnieś o doręczenie ponowne nakazu zapłaty oraz pozwu wraz z załącznikami na aktualny adres zamieszkania. Do sprzeciwu dolaczasz odpowiednie dowody na poparcie zazrzutu niepoprawnego doręczenia pierwszego pisma sądowego. Sprzeciw wysyłasz do e-sądu w Lublinie.

Powrót