Dług z 2009

• Autor wątku Autor wątku Andrzej197111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrzej197111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam. Posiadam dług z orange z 2009r Czy ten dług jest przedawniony? Od firmy windykacyjnej dostałem informację że jest rekomendacja do komornika.
Osoba z którą rozmawiałem w tej sprawie stwierdziła że powinienem złożyć wniosek do sądu o przedawnienie

Bardzo proszę o poradę co w tej sytuacji robić. Jakie kroki powinienem podjąć

Z góry Dziękuję za porady

Andrzej

Andrzej197111 napisał:
Osoba z którą rozmawiałem w tej sprawie stwierdziła że powinienem złożyć wniosek do sądu o przedawnienie
Coś takiego nie istnieje a przedawnienie następuje z mocy prawa. Sam rok powstania zobowiązania nie jest wystarczającym wyznacznikiem - nie wiadomo jakie były losy tego długu np. czy miała miejsce sprawa sądowa.

sprawa sądowa jest 2009 roku. Przepraszam źle opisałem posta

Andrzej197111 napisał:
sprawa sądowa jest 2009 roku. Przepraszam źle opisałem posta
To teraz jeszcze potrzebe są dalsze informacje - tj. czy było prowadzone postępowanie komornicze, do kiedy trwało oraz jak się zakończyło wraz z podstawą prawną.

kompletnie nie pamiętam korespondencji listownej. Informacje zaczęły mi przychodzić od firmy windykacyjnej w lutym 2025 r. Od 2018r nie było zajęć komorniczych z tego tytułu na moim koncie bankowym ani na pensji.
Ostatni mail jest tej treści
"Czy wiesz, że ugoda pozasądowa zatrzymuje naliczanie odsetek?

Sprawdź, jakie mamy dla Ciebie propozycje w sprawie NC............
Chcesz zamknąć temat już dziś? i tu podany nr konta bankowego

Wcześniej przychodziły mi propozycje ugody których nie podpisywałem (luty)

Przychodziły też maile tej treści
Dzięki temu możesz wybrać jedną z wyjątkowych opcji:

• Jednorazowa spłata 70% – a sprawa zostaje całkowicie zamknięta.
  • Raty dopasowane do Ciebie – z zatrzymaniem odsetek.

Ostatnia edycja:
To mi wygląda na wywieranie presji psychologicznej sformułowane tak aby nie podpadało pod zastraszanie ani wprowadzanie w błąd.
Nie można też wykluczyć, że jakiś dłużnik miałby ochotę dobrowolnie pozbyć się starego długu i oni to umożliwiają.

Andrzej197111 napisał:
Od 2018r nie było zajęć komorniczych z tego tytułu na moim koncie bankowym ani na pensji.
Możliwe, że firma windykacyjna zakupiła przedawnione zobowiązanie objęte nakazem zapłaty z 2009 roku. Postępowanie komornicze przerwało 6-letni bieg przedawnienia i zaczął on prawdopodobnie biec na nowo od 2018 lub 2019 roku.

Gdzie w takim razie mogę uzyskać kompletne informacje na temat tego zadłużenia (prowadzone postępowania, kiedy dokładnie były zakończone działania windykacyjne itp) Boję się że zadając pytania drogą mailową firmie windykacyjnej ta może uznać to za podstawą przerwania przedawnienia
Kompletnie nie wiem co robić a nie potrafię znaleźć korespondencji która przychodziła do mnie w tej sprawie. Co robić?

Ostatnia edycja:
Andrzej197111 napisał:
Gdzie w takim razie mogę uzyskać kompletne informacje na temat tego zadłużenia (prowadzone postępowania, kiedy dokładnie były zakończone działania windykacyjne itp) Boję się że zadając pytania drogą mailową firmie windykacyjnej ta może uznać to za podstawą przerwania przedawnienia
Kompletnie nie wiem co robić a nie potrafię znaleźć korespondencji która przychodziła do mnie w tej sprawie. Co robić?
Napisz pismo do firmy która rzekomo kupiła twoje zobowiązanie aby przedłożyła odpowiednią dokumentacje dotyczącą tej wierzytelności,

ostatnie wezwanie do zapłaty jest z 29/12/25 i brzmi o no tak:
"Wzywamy do niezwłocznej spłaty zadłużenia wobec..........
Brak spłaty skutkować będzie dalszymi działaniami windykacyjnymi, w tym m.in.:
  • kolejnymi próbami kontaktu telefonicznego oraz elektronicznego (SMS, e-mail)
  • podejmowaniem prób kontaktu osobistego pod posiadanym przez Wierzyciela adresem

Jeżeli obecnie nie masz możliwości spłaty całej kwoty, odpowiedz na tę wiadomość – nasi Specjaliści pomogą ustalić dogodny plan ratalny lub zawrzeć ugodę.
Odpowiedz na tę wiadomość lub napisz na adres:

Nie wiem więc co dalej z tym robić.

Ps. Nie ma w tym mailu informacji o skierowaniu sprawy do sądy czy komornika

Andrzej197111 napisał:
ostatnie wezwanie do zapłaty jest z 29/12/25 i brzmi o no tak:
"Wzywamy do niezwłocznej spłaty zadłużenia wobec..........
Brak spłaty skutkować będzie dalszymi działaniami windykacyjnymi, w tym m.in.:
  • kolejnymi próbami kontaktu telefonicznego oraz elektronicznego (SMS, e-mail)
  • podejmowaniem prób kontaktu osobistego pod posiadanym przez Wierzyciela adresem

Jeżeli obecnie nie masz możliwości spłaty całej kwoty, odpowiedz na tę wiadomość – nasi Specjaliści pomogą ustalić dogodny plan ratalny lub zawrzeć ugodę.
Odpowiedz na tę wiadomość lub napisz na adres:

Nie wiem więc co dalej z tym robić.

Ps. Nie ma w tym mailu informacji o skierowaniu sprawy do sądy czy komornika
sam napisałeś, że sprawa sądowa jest z 2009 roku, nie wiesz czy były jakiekolwiek egzekucje komornicze, nie posiadasz żadnych dokumentów, zatem napisałem co trzeba zrobić aby ustalić czy doszło do przedawnienia roszczenia wynikającego z prawomocnego orzeczenia sądowego i czy prowadzono na tym orzeczeniu egzekucje komornicze. W związku z powyższym napisz, że nie wiesz o jaką sprawę chodzi, nie wiesz co to za orzeczenie sądowe z 2009 roku a tym bardziej nie wiesz o żadnych egzekucjach w oparciu o te orzeczenie, zatem prosisz o przesłanie całej dokumentacji w formie skanów dokumentów - przecież nie uznajesz wierzytelności tylko wnosisz o przesłanie dokumentacji.

dostałem informację z firmy windykacyjnej na adres mailowy tej treści:
"Sprawa nie była u Komornika, zadłużenie dochodzimy na drodze polubownej"

Przesłano mi również ksero z nakazu zapłaty z 20 listopada 2009.

Proszę w takim razie o radę co dalej powinienem robić w tej sprawie

Andrzej197111 napisał:
dostałem informację z firmy windykacyjnej na adres mailowy tej treści:
"Sprawa nie była u Komornika, zadłużenie dochodzimy na drodze polubownej"

Przesłano mi również ksero z nakazu zapłaty z 20 listopada 2009.

je niebyło egzekucji komorniczych opartych na tym tytule wykonawczym, zatem uległo przedawnieniu, nie ma co dalej dyskutować z firmą windykacyjną,

Andrzej197111 napisał:
Sam musisz podjąć decyzję co dalej robić.
Wszystko wskazuje na to, że dług jest przedawniony jednak pewnie wciąż istnieje.
Nikt sądownie nie zmusi cię do spłaty tego długu.
Jednak jeśli kiedyś będziesz chciał wziąć kredyt to taki stary dług może ci to uniemożliwić.
Firma windykacyjna wie, że nie zmusi cię do spłaty długu i dlatego może być skłonna na korzystnych warunkach umożliwić ci pozbycie się tego długu.
Dlatego, decyzja co robić zależy od przewidywania przyszłości. :)

Powrót