Dlug z Allegro - firma windykacyjna intrum justia

• Autor wątku Autor wątku dawid320
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawid320

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.

Kiedyś już z 6 lat temu założyłem konto na allegro, wystawiłem auto rodzicom, miałem chyba z 10-12 lat.. No i nie doczytałem, że trzeba zapłacić prowizję za to. Tak jakoś dług wzrósł, olewałem to później(moze to glupie, ale sam nie wiem czemu) i tak to trwalo...wyslali moze ze 2x z intrum justia ze zadluzenie 50zl, potem 55 jakos, straszyli mnie sądem..Po jakis paru miesiacach ciszy, wyslali mi dzis znowu list. Ze mam zaplacic 70zl, jak nie to jakiegos detektywa wysla, co bedzie mi sprawdzal rachunki, przeprowadzal obserwacje mojego majatku itd.

Straszyli mnie sadem juz dawno, teraz znowu to robia. Czy oni mnie tak strasza, czy w koncu moga cos zrobic..? Dodam, że jeszcze nie mam 18stu lat.

A i jeszcze jedno: czy moge sie z nia dogadac, ze nie mam pracy ani tez pieniedzy na splacenie tego dlugu, czy moge to zaplacic bez odsetek?

Ostatnia edycja:
z tego co wiem jesli to bylo 6 lat temu, to co najwyzej windykacje moga przeprowadzic przez 5 lat. wiec sprawa przedawniona. a jesli sciga cie inna firma niz allegro, to tez nie plac tej firmie a znajdz konto allegro i do allegro przeslij, bo czesto sie oszustwa zdarzaja w tym temacie.

Nie możesz sprzedać auta jak nie masz zdolności prawnej. Powstają sprawa winy w nadzorze - art. 427 kc, ew. błędy z art. 84. Na pewno trzeba się przyjrzeć oraz sprawdzić regulamin Allegro z tamtego okresu.

Przedawnienie - art. 118 kc. 3 i 10 lat, zależy czy ten co kupował robił to w ramach działalności swojej (na firmę).

Firmy windykacyjne straszą bo chcą odzyskać kasę.

Małe sprostowanie: W tym przypadku po stronie sprzedającego występuje nie brak zdolności prawnej a brak zdolności do czynności prawnych ;)
Poza tym roszczenie pochodzi nie od nabywcy samochodu a od Allegro o zapłatę prowizji. Zatem związane jest z prowadzeniem działalności gospodarczej i ulega trzyletniemu przedawnieniu, chyba żeby działalność Allegro zakwalifikować jako świadczenie usług - wówczas przedawnienie dwuletnie. Jeżeli w trakcie biegu terminu przedawnienia nie nastąpiło żadne ze zdarzeń powodujących przerwanie jego biegu, to roszczenie uległo przedawnieniu.

Chyba już zmęczony byłem jak czytałem tego posta i pisałem odpowiedź :) Idę spać bo już się myśli plączą.

Podpisuję się po tym co napisał barno ;)

Powrót