P
Pitt22
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 16
Witam, sytuacja wygląda tak ze moja mama z chorobą alkoholową nie płaciła za mieszkanie komunalne po ukończeniu pełnoletności mieszkałem tam 3 lata do 2011 roku, w 2012 roku dostałem wezwanie do sądu gdzie moja mama z siostrą dostały nakaz eksmisji i wspólnie w 3kę dostaliśmy nakaz solidarnej spłaty zaległości było tego około 17 tyś + odsetki z czego ja spłaciłem ok 3 tyś, przestałem płacić i dostałem komornika, moja mama poszła do ZKZL aby wyjaśnić ze ja z siostra nie byliśmy winni niepłaceniu bo szkoła itp i od tego czasu tj 2012 zawiesili mi komornika i od tego była "cisza". Jednak moja siostra która ostatnio odnawiała ugodę z ZKZL(umorzyli jej odsetki) usłyszała ze też mam taką ugodę podpisać bo inaczej zostaną na mnie przepisane odsetki. Wiem że teraz do senatu trafiła ustawa która skraca do 6 lat przedawnienie długu, tak się składa ze w tym roku mija 6 lat i teraz nie wiem czy postawić wszystko na 1 kartę i przeczekać do końca roku bo może wejdzie ustawa, czy iść na ugodę. |Czy jeżeli komornik został zawieszony to czas 10 lat (aktualnie) przedawnienia liczy się od daty zawieszenia?