Dług za szkołę policealną

• Autor wątku Autor wątku candide
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

candide

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Wczoraj do mojego zakładu pracy przyszło zajęcie komornicze, w którym zobowiązuje zakład pracy do nie wypłacania zajętej części wynagrodzenia (z dnia 16.10.2013, Wrocław-Komornik Sądowy, przy sądzie rejonowym)

W 2007 roku zapisałem się (07.09.2007 podpisana umowa) do 2-letniej szkoły policealnej. Chodziłem 4 miesiące i za tyle zapłaciłem (4x290zł).
Później zrezygnowałem pisemnie (jednak nie mogę nigdzie znaleźć potwierdzenia wysłania pisma i chyba raczej tego nie udowodnię) Na dodatek tego wszystkiego odebrałem 'papiery' ze szkoły.

Zajęcie Komornicze jest na podstawie nakazu zapłaty w post. upominawczym S.R. Wrocław Śródmieście z dnia 24-06-2010 zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 14-09-2013. O nakazie zapłaty i post. przygotowawczym dowiaduję się teraz. Awizo przychodziło na adres zameldowania (wraz z rodziną wynajmowaliśmy to mieszkanie, sami wynajęliśmy coś innego)

Należność główna to 5800zł, odsetki do dnia 16.10.2013- 3689 zł , opłata egzekucyjna to 764zł + koszty procesu.

Czytając poprzednie wątki nadal mam wątpliwości:

1) Czy nakaz zapłaty w post. upominawczym przerwał bieg przedawnienia?

2) Czy nakaz zapłaty w post. upominawczym (24.06.2010) w momencie uprawomocnienia rozpoczął nowy bieg?
Od momentu nakazu w post. upomin. do zajęcia komorniczego mijają ponad 3 lata (24.06.2010 - 16.10.2013)
Czy w tym momencie dług nie ulega przedawnieniu?

3) Czy wysyłając do sądu wniosek o przywrócenie terminu, zażalenie (skargę) na nadanie klauzuli wykonalności, sąd wyznaczy nowy termin i będę się mógł wtedy wnieść sprzeciw i ubiegać o przedawnienie długu (nowa data wyznaczona przez sąd )?

4) Rozumiem, że do komornika mam wysłać pismo że sprzeciwiam się egzekucji?!

Będę wdzięczny za każdą pomoc!

Ostatnia edycja:
A dostałeś ten nakaz w tym 2010r?

1. tak
2. tak i nie
3. zależy czy nakaz został dostarczony poprawnie
4. to jest zależne od poprzedniego

Powrót