dlug ze sprawy cywilnej w niemczech

• Autor wątku Autor wątku ada2700
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ada2700

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
czy zasadzona spłata długu ze sprawy cywilnej w niemczech w maju 2011roku ulega w niemczech przedawnieniu bo słyszałam ze podobno po 3 latach ,zaznacze ze sprawa cywilna rozpoczeła sie juz w 2010 roku a wyrok zapadł w 2011.jest juz koncowka 2012 mieszkam obecnie w polsce i jeszcze nic nie dostalam od nich tylko wtedy tamten odpis wyroku w 2011 r.dziwi mnie to troche bo myslalam ze szybciej komornik zapuka mi do drzwi ,wie moze ktos jakie sa procedury wykonywania orzeczenia w polsce gdy wyrok zapadl w niemczech ,i czy nie lepiej byłoby przeprowadzic sie spowrotem do niemiec bo podobno tam komornik tylko chodzi przez 3 lata a nie przez 30 jak tutaj.

Niestety, roszczenia wynikające z prawomocnych orzeczeń sądowych przedawniają się w ciągu 30 lat. Niemiecki wyrok może być pod pewnymi warunkami tzw. Europejskim Tytułem Wykonawczym, z takim skutkiem, że także polski komornik może wykonywać go w Polsce.
W każdym razie wierzyciel może zwrócić się do sądu w Polsce o uznanie wykonalności tego niemieckiego wyroku i nadanie mu polskiej klauzuli wykonalności, a żeby mógł być egzekwowany w Polsce. Przykro mi, że ta moja informacja nie jest dla Ciebie korzystna.

Powrót