Dług zmarłego członka rodziny/spadek/zrzeczenie czy zachowanie.

• Autor wątku Autor wątku Aneta//
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aneta//

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Zwracam się o pomoc ponieważ kompletnie nie wiem co mam robić.
pokrótce postaram się wyjaśnić w czym rzecz:
Mianowicie jestem jednym ze spadkobierców w sprawie o dział spadku która na tą chwile jest zawieszona, ponieważ miedzy czasie toczą sie sprawy o ustalenie spadkobierców po zmarłych spadkobiercach z działu spadku, dodam jest ich 9.
o co chodzi dokładnie. Mój wujek zmarły w 2013 pozostawił po sobie długi.
Najbliższa rodzina dzieci, i zona zrzekli się po nim spadku i sąd wyznaczył kolejnych : rodzeństwo. I tu zaczyna się moja historia ponieważ jestem córką jednego z braci zmarłego dłużnika. Dodam, że mój tata nie żyje również i sądownie jestem ustalona spadkobiercą.
Jak napisałam powyżej dłużnik zmarł w 2013 roku, z informacji od rodziny wynika, iż miał on dług w Providencie zaciągnięty już wcześniej. Po jego śmierci rodzina dostała pismo już nie z Providenta tylko od firmy która dług wykupiła, iż wzywają ich do spłaty kwoty około 25tys. W momencie kiedy rodzina okazała się akt. notarialnym ze zrzeczeniem sprawa ucichał od tamtej pory nie ma kompletnie żadnej informacji i zmarłym i jego długach.
Moje pytanie w jakiej to sytuacji stawia mnie?
Czy dług do dnia dzisiejszego przypadkiem już się nie przedawnił?
Jaką mam pewności ze w momencie nie zrzeczenia się spadku po zmarłym wujku owa firma nie zgłosi sie do mnie?
nie ukrywam ze zależy mi na przejęciu udziału wujka ponieważ mieszkam na danej nieruchomości i w tej sytuacji czym większy udział tym dla mnie lepiej.
i pytanie kolejne, jeżeli na ta chwile dług opiewał na kwotę 25tys. i zdecydowałam bym się go przyjąć czy wystarczy spłacić ta kwotę, czy owa firma bedzie czekała do końca sprawy i zażąda spłaty adekwatnej do udziału w spadku zmarłego po wycenie biegłych sądowych danej nieruchomości?
Jaką polityką kierują się takie firmy ?

Powrót