Dług zmarłej Ciotki

• Autor wątku Autor wątku Harey32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Harey32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień dobry.
Zacznę od tego, że moja ciotka zmarła w 2017 roku. W chwili śmierci była bezdzietną wdową. Dzisiaj otrzymałam na mój adres zamieszkania, a jej zameldowania wezwanie do zapłaty. Co mam w tej sprawie robić, i czy w ogóle. Dodam, że znalazłam zapis: " W przedmiotowej sprawie został wydany Nakaz zapłaty w dniu 2016 - 03 - 18". Z tego, co się orientuję dług przedawnił się 1 stycznia 2020 r., ale jestem laikiem i mogę się mylić.

7 stycznia 2017 r., czyli w dniu jej zgonu.

Teraz się zorientowałam, że długi z nakazem zapłaty przedawniają się po 6 latach, więc nie jest przedawniony. Jednak dlaczego firma windykacyjna wysyła wezwanie do zapłaty bez nakazu sądowego do tego listem zwykłym, który nie potwierdza,że zostało takie pismo odebrane ? I dlaczego po tylu latach, skoro nakaz zapłaty był w 2016 ? Z powodzeniem mogli przecież skierować sprawę do komornika i wyegzekwować dług za życia ciotki. Czy możliwe, że firma windykacyjna kłamie, iż istnieje taki wyrok ? Co mam w takiej sytuacji robić ?

Skoro list adresowany na zmarłego dłużnika, to pewnie nie wiedzą że nie żyje. Ja bym nie robił nic i czekał na rozwój sytuacji.
Z powodzeniem mogli przecież skierować sprawę do komornika i wyegzekwować dług za życia ciotki.
Wszczęcie egzekucji to nie obowiązek a przywilej wierzyciela.
długi z nakazem zapłaty przedawniają się po 6 latach
Jednak bieg okresu 6 letniego nie rozpoczyna się od dnia wydania nakazu zapłaty. W 2018 zostały zmienione przepisy w tym zakresie i tu zastosowanie mają przepisy przejściowe. Te 6 lat będzie liczone od roku 2018 i zakończy się z ostatnim dniem roku kalendarzowego okresu sześcioletniego.

Powrót