Dług

• Autor wątku Autor wątku zzenith
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zzenith

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, w maju tego roku zostałem ofiarą przestępstwa z art. 286. § 1.
Po tym zdarzeniu miałem na koncie (Paypal) ujemne saldo. Zgłosiłem sprawę na policję, wraz z treścią email, które przysyłał automatycznie portal paypal.
Policja umorzyła sprawę, oraz wpisać sprawę do rejestru przestępstw na podstawie art.322 § 1 k.p.k. w zw. z art. 325a § 2 k.p.k. i art 325f § 1 k.p.k.
Firma windykacyjna, która jest przedstawicielem paypal kontaktuje się w sprawie uregulowania zadłużenia, które widnieje na portalu.
Proszę o radę - co powinienem zrobić w takiej sytuacji?

Coraz więcej takich przypadków.

Informację jaką udało mi się uzyskać:

Warto przytoczyć art. 46 ustawy o usługach płatniczych (DzU z 2011 r. nr 199, poz. 1175, t.j. DzU z 2014 r., poz. 873), który stanowi: „(...) w przypadku wystąpienia nieautoryzowanej transakcji płatniczej dostawca płatnika jest obowiązany niezwłocznie zwrócić płatnikowi kwotę nieautoryzowanej transakcji płatniczej, a w przypadku gdy płatnik korzysta z rachunku płatniczego, przywrócić obciążony rachunek płatniczy do stanu, jaki istniałby, gdyby nie miała miejsca nieautoryzowana transakcja płatnicza".

Jak wynika z wyroku Sądu Rejonowego dla Łodzi-Śródmieścia z 28 września 2015 r., sygn. II C 383/15, „(...) transakcję płatniczą uważa się za autoryzowaną, jeżeli płatnik wyraził zgodę na wykonanie transakcji w sposób przewidziany w umowie między płatnikiem a jego dostawcą".

Najlepiej to podeślij całą dokumentację z Policji wraz z własnymi wyjaśnieniami na kontakt PayPal. To samo skieruj do firmy windykacyjnej, choć wiadomo jak z nimi jest.

Powrót