Dług

• Autor wątku Autor wątku RafWoj1485
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RafWoj1485

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Nie wiem czy to jest odpowiedni dział jestem tu pierwszy raz. Jesli nie prosze o przeniesienie tematu.

Do rzeczy:

Moi rodzice posiadaja dług w banku na kwote 100 tys. Przy ostatniej wizycie u komornika stwierdzono ze dług nie jest poki co egzekwowany i zostanie sprzedany do firmy windykacyjnej. Powiedział rowniez ze jesli dostana jakies pismo z firmy windykacyjnej jest jakies 14 dniowe okienko w ktorym mozna odwołac sie od tej decyzji i dług zostanie umozony. Czy to prawda ze jest szansa sie go pozbyc???

***Regulamin***

Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RafWoj1485 napisał:
Czy to prawda ze jest szansa sie go pozbyc???

Tak, spłacić dług. Resztą się kompletnie, za przeproszeniem, kupy nie trzyma. Skoro sprawa trafiła do komornika to już jest ostatni etap egzekucji długu. Firmy windykacyjne mogą tylko prosić o spłatę długu, komornik ma o wiele większe możliwości, więc po co dług miałby być sprzedany do firmy windykacyjnej ?

NIe wiem dokładnie jak to wszystko wyglada bo ja jestem zagranica a rodzice w polsce. Wiem ze ostatnio byli u komornika i w jego systemie widniej na zadłuzeniu jeszcze bank ale mowil ze prawdopodobnie ten dlug zostanie sprzedany firmie windykacyjnej. Jesli zostanie to zrobione i przyjdzie jakies pismo do domu maja sie do niego zgłosic i on ma podpowiedziec im jak mozna to załatwic. ***Regulamin*** Przepraszam ale pisze to co mi powiedzieli. Nie wiem jak dokladnie to wszystko wyglada. Jesli sa jakies watpliwosci podpytam ich i dam znac.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Resztą się kompletnie, za przeproszeniem, kupy nie trzyma.
Trzyma się. Tylko oni usłyszeli pewnie poprawnie, a zrozumieli błędnie. Banki sprzedają także w trakcie egzekucji.

NIe wiem dokładnie jak to wszystko wyglada bo ja jestem zagranica a rodzice w polsce.
To się dowiedz, bo jak przyjdzie co do czego to i tutaj nikt nie pomoże nie wiedząc o co chodzi.

Wróżę w tym momencie: dług bankowy egzekwowany na podstawie BTE, umowa wypowiedziana dawniej niż 3 lata temu, po ewentualnej sprzedaży do firmy windykacyjnej - przedawniony.

Jesli sa jakies watpliwosci podpytam ich i dam znac.
Same, szczególnie, że przekazali Ci nieprawdę - zapewne dlatego, że nie zrozumieli tego, co komornik powiedział. Nie dług zostanie umorzony, tylko egzekucja. Tyle to na pewno. Co do reszty - nie wiadomo kompletnie nic.

Więc pytania
- kiedy było wypowiedzenie umowy z banku? Data. Tylko dokładna.
- jakim tytułem dysponuje bank? Sprawdzić u komornika.

W sumie tylko nie wiem po co, skoro chcą iść do adwokata z tym tematem, to adwokat sobie poradzi. Tylko ja bym nie szedł do tego, co komornik poleci - komornik nie ma żadnego interesu w tym, żeby ten dług zniknął - a ma żywotny interes w tym, żeby on dalej istniał.

Syphar napisał:
Wróżę w tym momencie: dług bankowy egzekwowany na podstawie BTE, umowa wypowiedziana dawniej niż 3 lata temu, po ewentualnej sprzedaży do firmy windykacyjnej - przedawniony.
a ja poszedłbym dalej, jeżeli zakładamy że po sprzedaży długu do FV dług będzie przedawniony a bte posiada wadę prawną, to można by uwalić bte w całości i domagać się zwrotu całej kwoty jaką komornik przekazał bankowi podczas egzekucji komorniczej plus zwrot kosztów komorniczych,

Jaką wadę może posiadać bte? Pytam z ciekawości jedynie.

Też mnie to ciekawi, przecież to zwykły dowód z dokumentu prywatnego, nie tworzący szczególnych skutków procesowych.

Powrót