Dług ***

• Autor wątku Autor wątku patryszja62
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patryszja62

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry. Mam ogromny problem. Wzięłam 3 lata temu koleżance telewizję ***. Oczywiście płaciła. Po pewnym czasie dostałam pismo z *** nakaz zapłaty 3900zl. W smsach koleżanka przyznała mi się że to ona zrobila ten dług i zadzwoni do *** żeby rozłożyli jej to na raty. Minol miesiąc a ona w tym kierunku nic nie zrobiła. Czy mając te smsy od niej można pójść na policję czy do sądu że to ona zrobiła ten dług nie ja i żeby ona to splacila. Bardzo proszę o pomoc
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To sprawa cywilna, takimi policja się nie zajmuje. Ty zawarłaś umowę z usługodawcą, Ty się z niej wywiązuj, sumując, Ty masz obowiązek zapłaty. Natomiast jeżeli zawarłaś jakąś umowę z koleżanką, od niej możesz domagać się wywiązania z jej warunków.

Jeżeli ona nie odbiera ode mnie telefonu unika mnie czy jest możliwość żebym założyła jej sprawę w sądzie?

Tylko sobie przemyśl czy warto, czy potrafisz udowodnić zawarcie przez Was umowy, jej warunków itp. To na Tobie ciąży taki obowiązek. Oby nie było tak, że poza zapłatą za usługę którą to i tak musisz Ty teraz zapłacić (jeżeli nie, dojdą koszty postępowania egzekucyjnego), poniesiesz dodatkowe koszty związane z przegraną sprawą.

Mam jej przyznanie się przez smsy że to ona korzystała z telewizji i że ona Narobiła długu i wie że musi sama to spłacić. Na umowie jest jej również numer telefonu

Powrót