Długi - 20 tysięcy

• Autor wątku Autor wątku bombellek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bombellek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Otóż chciałabym zadać kilka pytań na temat sprawy mojej siostry.
Mąż mojej siostry ma długi w bankach na ok 20 tysięcy złotych, pożyczył od naszego ojca 20 tysięcy po czym powiedział mojej siostrze, że od niej odchodzi ponieważ juz jej nie kocha i wyjeżdza za granicę, aby spłacić długi. Otóż obawiam się, że mąż mojej siostry po prostu zniknie z kasą i tyle go zobaczymy.
Moje pytanie: Co powinna zrobić moja siostra w takiej sytuacji, jak powinna się zabezpieczyć przed ewentualnym spłacaniem jego długów? Gdzie powinna załatwiać takie sprawy?
Jak nasz ojciec będzie mógł się domagać spłaty pożyczki gdy nie będzie kontaktu z mężem mojej siostry?
Proszę o odpowiedzi

Za granicą to komornik, sąd a nawet policja nie pomogą.

1. jak się zabezpieczyć?
Tę czynność wykonuje się co do zasady przed, a nie po fakcie.

2. czy umowę pożyczki z bankiem szwagier zawarł za jej pisemną zgodą?
Art. 41.
(...)
§ 2. Jeżeli małżonek zaciągnął zobowiązanie bez zgody drugiego małżonka albo zobowiązanie jednego z małżonków nie wynika z czynności prawnej, wierzyciel może żądać zaspokojenia z majątku osobistego dłużnika, z wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw, o których mowa w art. 33 pkt 9 (...).

Jeżeli mieli konto w banku wspólne to komornik może je zabezpieczyć, więc rozsądnie założyć osobny rachunek.

3. Jeżeli chodzi o odzyskanie pieniędzy ojca to najlepiej byłoby uzyskać wyrok (nakaz zapłaty) jeszcze w czasie pobytu w Polsce.

egzekucja za granicą

europejski tyt. egzekucyjny

Wtedy można będzie albo egzekwować jeszcze w Polsce, albo ewentualnie za granicą. Roszczenie stwierdzone tyt. egzekucyjnym przedawnia się 10 lat i termin ten odnawia się z każdym wnioskiem do komornika, więc
domniemuję, że w dłuższej perspektywie tu wróci i komornik będzie ścigał jego majątek.

Powrót