Długi a adres zameldowania

• Autor wątku Autor wątku Amellie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Amellie

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam, mam długi w kilku firmach pożyczkowych, w tej chwili dostaję pisma ponaglające na adres zameldowania, mimo, ze wskazałam we wnioskach oraz dodatkowo mailowo, kiedy minął termin spłaty, żeby kierować korespondencję na adres zamieszkania. Pod adresem zameldowania nie mieszkam od 13 lat. Mieszka tam cżłonek mojej rodziny, drugi przechowuje tam swoje sprzęty, samochód i tak dalej. Osoby te obawiają się, że w razie gdybym miała nałożonego komornika może on zająć ich mienie znajdujące się w miejscu mojego zameldowania. Chciałabym zmienić dane, które udostępniłam firmom, aby popierwsze nie miały możliwości skierowania tam korespondencji- bo jest to miejscowość oddalona o ponad 100 km, po drugie- ja przecież tam nie mieszkam, więc mimo, że mam ten adres w dowodzie, nie korzystam z mieszkania, a z członkiem rodziny, który tam mieszka nie utrzymuję kontaktu. Czy mam prawo wymóc na firmach, aby nie wysyłały korespondencji na adres, który podałam wcześniej ? Czy mogę swoje prośby argumentować tym, że mimo podania tego adresu jako adres zamledowania i mimo, iż widnieje on w dowodzie osobistym, z racji na brak relacji i odległość nie jestem z tym miejscem powiązana i czy może mi to w jakiś sposób zaszkodzić jako dłużniczce ? Mimo próśb mailowych, firmy nadal wysyłają tam ponaglenia, zamiast na wskazany adres. Jak mogłabym to rozwiązać. Czy może rozwiązaniem byłoby dopiero ewentualne wymeldowanie się ?

Czy są jakieś podstawy prawne, które pozwoliłyby mi nie tyle chcieć i mieć prośbę, co mymagać, by nie wysyłać korespondencji na adres zameldowania ?

Przemelduj się na swój prawidłowy adres zamieszkania?

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Powrót