Długi matki, czy mają prawo?

• Autor wątku Autor wątku Krropkaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krropkaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, w 2010 roku zmarła moja rodzicielka zostawiając po sobie kilkadziesiąt tysięcy długu. Moja siostra i dziadkowie będąc tego nieświadomi przyjęli ten spadek. Jednak ja mając 12 lat nic nie podpisywałam. I teraz następuje pytanie, czy mają wtedy prawo mnie ścigać? Mój dług 2 lata temu umorzyli, jednak teraz komornik na nowo wysyła listy i zajął mi konto bankowe. Ale skoro byłam nieletnia i na nic się nie godziłam, to chyba nie powinien mnie ścigać. Czy jeśli siostra podpisała, to na mnie też przez to przeszło? Już nic nie rozumiem.

Ciekaw jestem, dlaczego wszyscy z marszu zadają pytanie, zamiast skorzystać z dawno istniejącego "gotowca" - przyklejonego Poradnika spadkobiercy/spadkodawcy?

Czy warto po raz setny pisać, że osoba nieletnia przyjmowała wówczas i nadal przyjmuje spadek z dobrodziejstwem inwentarza? I że wówczas razem z nią dziedziczyły osoby pełnoletnie a nic nie oświadczyły w sprawie sposobu przyjęcia spadku, także przyjęły spadek z dobrodziejstwem inwentarza ze względu na nieletniego współspadkobiercę.
Ustawowo dziadkowie nie dziedziczyli! Skąd wzięła się myśl o tym, że są spadkobiercami?

Rozumiem, że nikomu ze współspadkobierców nie przyszło do głowy zlecić komornikowi sporządzenie spisu inwentarza. Trzeba to zrobić teraz.

Nikt Pani nie "ściga" - są to sprawy cywilne. I należy oddzielić samą sprawę dziedziczenia od sprawy długów.
Co tam "siostra podpisała"? Kto co Pani "umorzył"? Tak naprawdę ze względu na to, że my tu mielibyśmy o zbyt wiele szczegółów dopytywać, trzeba z dokumentami dot. długów przejść się do prawnika w realu.

Powrót