długi męża

• Autor wątku Autor wątku ewkal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewkal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Mąż w 2006 roku rozpoczął działalność gospodarczą oraz wziął w lizing samochód ciężarowy ( ja podpisałam że wiem że bierze lizing a mąż podpisał weksel) Po 2 latach firma podupadła co doprowadziło do powstania zaległości w płatnościach rat oraz składek ZUS. Do dzisiaj zaległości nie zostały wyjasnione (mąż nie odbiera listów poleconych). Od roku mamy podpisana intercyzę. Moje pytania sa takie: 1) czym odpowiadam za długi męża ?( mieszkanie zakupione przed ślubem)
2) Czy jeśli mąż nie mieszka ze mną i jest wymeldowany to komornik może zająć urządzenia, meble zakupione w czasie trwania małżenstwa i zakupione po intercyzie?
3) Czy komornik może zająć część mojego wynagrodzenia?
4) Czy jeśli mąż ogłosi upadłość firmy to zostaną umożone zaległości w płatnościach ZUS oraz inne zaległości?

Jako że ani nie wystawiałaś weksla, ani nie poręczałaś za męża, a jedynie wyrażałaś zgodę na zaciągnięcie zobowiązania, oznacza to, że ewentualna egzekucja może być prowadzona z waszego majątku wspólnego. Ponieważ po intercyzie nastąpił pewnie podział majątku, obecnie pani osobisty majątek powinien być nie do ruszenia.

Ad. 1) Nie.

Ad. 2) Nie, jeśli to są pani meble, a nie męża

Ad. 3) Nie

Ad. 4) W zeszłym roku upadłość zgłosiły tylko 22 osoby fizyczne. Tego się po prostu nie praktykuje. Ale jeśli już, to sąd będzie decydował na jakich warunkach będzie zakończona upadłość.

Powrót