Długi męża

• Autor wątku Autor wątku patrycjah3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patrycjah3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dlugi męża przed ślubem...

Proszę poradźcie.... Mój przyszly mąż prowadził firme ( na tą chwilę już jej nie prowadzi) i ma zadłuzenia... W lipcu planujemy ślub, mam pytanie czy gdy nie będziemy miec podpisanej intercyzy równiez bede odpowiadac za jego dlugi, ktore mial zanim zostalismy malzeństwem. Przed ślubem otrzymalam od babci w darowiznie mieszkanie czy po slubie bedzie nalezalo tylko do mnie, i czy samochod ktory posiadam bedzie tylko moj...

Taką sytuację reguluje przepis art. 41 § 3 KRiO, zgodnie z którym wierzyciel może wyegzekwować taki dług z majątku osobistego małżonka, który zaciągnął dług, a także ze ściśle oznaczonych składników majątkowych, które zgodnie z przepisami kodeksu wchodzą do majątku wspólnego małżonków, te składniki to:

- wynagrodzenie za pracę małżonka, który zaciągnął dług;
- dochody uzyskane przez małżonka, który zaciągnął dług, z innej działalności zarobkowej;
- korzyści uzyskane przez małżonka, który zaciągnął dług, z praw autorskich i praw pokrewnych, a także z praw własności przemysłowej oraz innych praw twórcy.

Darowizna nie wchodzi do majątku wspólnego. A samochód jeśli był zakupiony przed ślubem, czyli wyłącznie z Pani pieniędzy - to jest to majątek odrębny, który należy do Pani. Majątek odrębny każdego z małżonków, nabyty przed ślubem, nie wchodzi w skład wspólności majątkowej.

Mam pytanie, moj przyszly mąż ma zadłużenia czy odpowiadam za jego dlugi po slubie i czy gdy podpisze intercyzę małżeńską, będę odpowiadac za dlugi męża... Jestem osobą bezrobotną, wychowuję naszego 3 letniego synka- czy podpisanie w takim przypadku intercyzy jest dobrą w mojej sytuacji decyzją... Chcę podkreślic również iż mój wybranek jest po rozwodzie i ma córkę z pierwszego małżeństwa.

Podpisanie intercyzy będzie tu chyba najlepszym rozwiązaniem. Bo teoretycznie każde z małżonków odpowiada za swoje długi majątkiem osobistym (o czym pisałam Pani już w drugim poście), chyba że długi powstaną w trakcie trwania małżeństwa (wtedy oczywiście spłacają je małżonkowie razem).

Ja radziłabym się zabezpieczyć w jakis sposób, bo wierzyciel poprzez komornika może zająć wasze wspólne konto.Faktem jest, że coTwoje przed ślubem to Twoje po, ale wnosisz to do wspólnego majątku.Nie zakładajcie wspólnego konta

[cytat="carmina1"]Faktem jest, że coTwoje przed ślubem to Twoje po, ale wnosisz to do wspólnego majątku.[/cytat]

Bzdura. Majątek odrębny małżonków, nabyty przed ślubem nie wchodzi w skład wspólności majątkowej (czyli tego majątku po ślubie).

Pani mnie źle zrozumiała. Oczywiście że to prawda. Ale przezorny -ubezpieczony

Powrót