Długi męża

• Autor wątku Autor wątku Kali90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kali90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Mój mąż w trakcie trwania małżeństwa, wziął kredyt na siebie w kwocie 70 tyś zł. Kredyt był przeznaczony na spłatę jego poprzednich zobowiązań oraz na remont. Z racji że kwota była wysoka, ja jako małżonka musiałam na ten kredyt wyrazić zgodę co też zrobiłam. Mąż kredytu nie spłaca od około 5 lat. Od 4 lat mieszkamy za granicą. Od 2,5 roku jesteśmy w separacji. Nie mamy żadnego majątku wspólnego, prowadzimy oddzielne gospodarstwa domowe. Ja jako że jestem samotną matką i moja sytuacja jest ciężka, chciałabym wrócić do Polski ponieważ potrzebuję wsparcia rodziny. Rozwodu nie mamy. Wniosek o rozwód mam w planach złożyć po powrocie do kraju. Nie wiem jak uregulować sprawy prawne odnośnie kredytu męża. Dzwoniłam na infolinię do banku by dowiedzieć się jaka firma windykacyjna przejęła dług. Chciałam się dogadać w sprawie spłaty, bo obawiam się że pewnego dnia komornik zapuka do drzwi mojej babci (u której będę mieszkać z córką) i zacznie zajmować jej rzeczy. Niestety w banku nie mogą mi podać żadnych informacji ponieważ to nie ja jestem kredytobiorcą. Co mam w takiej sytuacji zrobić? Jak uregulować sprawy związane z kredytem? Mąż nie ma zamiaru kontaktować się z bankiem i uważa że teraz spłata kredytu jest na mojej głowie skoro to ja chcę wracać do kraju. Proszę o pomoc

Gorszej sytuacji nie można sobie wyobrazić, nie jesteś traktowana przez bank jako strona, ale jeśli chodzi o siąganie z Ciebie kasy to już w niczym bankowi nie przeszkadza. I prawdopodobnie jak pokażesz, że jesteś gotowa płacić to własnie z Ciebie bank będzie egzekwował należności. Nie wiem, czy ktoś może Ci tu doradzić. 70 tyś kredytu plus opłaty i odsetki to już 140 tyś do oddania, plus 5 lat zaległości, ...masakra. Nie wracaj do Polski, bo tu możesz liczyć na ok 500 Euro pensji na miesiąc. Zadbaj o rozdzielność majątkową z mężem, bo nie wiesz, czy On, skoro ma takie podejście do życia, nie weźmie kolejnych pożyczek i kredytów za granicą Polski. Naprawdę nie zwlekaj i ratuj siebie, bo mąż zachowuje się nieodpowiedzialnie i głupio.

Rozumiem. Udało mi się dotrzeć do papierów i umowy kredytu. Poniżej wklejam treść tego dokumentu który podpisałam.

Niniejszym wyrażam zgodę na zaciąganie zobowiązania wynikającego z powyższej umowy kredytu konsolidacyjnego przez mojego współmałżonka. Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez bank moich danych osobowych, które przekazuję dobrowolnie w związku z zawarciem i wykonaniem niniejszej umowy przez mojego małżonka. Jednocześnie przyjmuję do wiadomości że administratorem danych jest bank i że zostałam poinformowana o moim prawie do kontroli moich danych osobowych oraz żądania ich poprawiania.

Czy to zmienia jakoś moją sytuację?

Nie zmienia, kredyt wziął mąż, ale jako małżonkowie wspólnie odpowiadacie majątkiem za wszystko, co się działo w trakcie trwania małżeństwa. To, że nie mieszkacie razem niczego nie zmienia. W światle prawa jesteście małżeństwem.

No tak, to ma sens ale my nie mamy żadnego majątku wspólnego. Ja do polski przywiozłabym jedynie ubrania swoje i córki. Co jeśli po przyjeździe do Polski przed podjęciem pracy najpierw wezmę rozwód? Czy to zmienia jakoś moją sytuację?

Kali90 napisał:
...ale my nie mamy żadnego majątku wspólnego.

ale w tym przypadku macie wspólny dług

Kali90 napisał:
Co jeśli po przyjeździe do Polski przed podjęciem pracy najpierw wezmę rozwód? Czy to zmienia jakoś moją sytuację?

(ważniejsza dla Ciebie jest rozdzielność majątkowa), ... zmienia Twoją sytuację, ale dopiero od dnia rozwodu

Rozumiem, czyli najpierw przed powrotem do kraju powinnam iść do tutejszego notariusza i podpisać z mężem pismo o rozdzielności majątkowej a następnie po powrocie do kraju wziąć rozwód?

nie namawiam Cię do rozwodu, biorąc pod uwagę sytuację w jakiej stawia Cię mąż, namawiam Cię do zabezpieczenia swojej sytuacji finansowej. Rozdzielność majątkowa zdaje się wskazana

Rozumiem. Bardzo dziękuję za poświęcony czas i pomoc. Jestem bardzo wdzięczna!

Powrót