długi ojca etc.

• Autor wątku Autor wątku essence
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

essence

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Mój problem przedstawia się następująco.
Mój ojciec miał kiedyś własną firmę, wobec której przestał spłacać ZUS i inne opłaty. Zadłużenie urosło do ogromnej sumy. W końcu działalność zawiesił, ale zadłużenia nigdy nie spłacił i napewno tego nie zrobi. Obawiam się, że gdy zacznę pracę, komornik może ścigać też mnie i rządać spłacenia długu. Czy mam do tego podstawy? Dodam jeszcze, że póki co mieszkam z rodzicami, którzy też zabrali kredyt pod hipotekę i mieli pauzę w jego spłaceniu (komornik zajął z tego tytułu już pewną część wypłaty mamy). Czy jeśli raty są spłacane teraz to on może wejść na moją pensję? Powiem jeszcze, że ojca praca to jedynie 'robota na czarno' na chlanie i własne sprawy i nie ma żadnego osobistego majątku, prócz domu który dzieli ze mną i moją matką. Nie mogę dokładnie dowiedzieć się jak to jest z podziałem majątku u nich, bo raz słyszę że takowy jest, a raz nie.
Czy grożą mi konsekwencje głupoty własnych rodziców?

A jeśli się zrzeknę domu to czy jego niespłacony ZUS przejdzie też na mnie?

Można podpisać za życia rodziców stosowną notarialną umowę zrzeczenia się dziedziczenia.
Wtedy to unikniemy wszelkiej odpowiedzialności za długi, ale też od razu pozbywamy sie praw dziedziczenia czegokolwiek.
Można tez zrobić to dopiero po śmierci danego rodzica (do 6 miesięcy) w ramach odrzucenie spadku.

Powrót