długi ojca i komornik na mojej głowie

• Autor wątku Autor wątku sylwiałódź
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwiałódź

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Zaczne od początku, mieszkam ok półtora roku z chłopakiem w mieszkaniu, którym głównym najemcą jest mój ojciec, mieszkanie nie jest własnościowe. Ojciec tu nie mieszka ani nie przebywa, ale ma wzięte kredyty, których nie spłaca, a ze względu, że jest tu zameldowany, wszystko przychodzi na mój adres. Głównym problemem jest to, że 22 lutego ma wejść komornik z policją i przejąć wszystkie jego ruchomości, których prawie nie ma. Większość rzeczy jest moja, i co w takim wypadku? Czy powinnam się zgłosić do sądu? Jeśli tak to co mam powiedzieć? Bardzo proszę o szybką poradę.
Pozdrawiam

Główne Pani zadanie to przekonać komornika, że Pani ojciec już nie mieszka w wynajmowanym mieszkaniu - dość trudna sprawa, zwłaszcza że jest nadal zameldowany. Jeśli komornik nie uwierzy i zajmie Pani rzeczy czeka Panią proces sądowy z wierzycielami i w tym procesie musi Pani przekonać sąd, że zajęte przez komornika rzeczy są Pani właśnoscią.

A jeśli ojciec się wymelduje na dniach? i przepisze mieszkanie na mnie (z resztą co do tego drugiego to takie ma zamiary). Czy nie będzie za późno? Paragony od sprzętu mam, gorzej z meblami. I czy jest możliwe, że przejmą to mieszkanie jeśli nie jest ono własnościowe? A co jeśli komornik przyjdzie kiedy mnie nie będzie w domu? Może wywarzyć drzwi i zmienić zamki?

sylwiałódź napisał:
A jeśli ojciec się wymelduje na dniach?
Moim zdaniem nic to nie da - domniemuje się, że sprzęty należą do WŁAŚCICIELA mieszkania. Zameldowanie nie ma tu nic do rzeczy.
sylwiałódź napisał:
Paragony od sprzętu mam, gorzej z meblami.
Pytanie, na ile wartościowe są te meble? Można się bronić, że nie posiadają one znaczącej wartośći materialnej, posiadają znaczną wartość użytkową dla dłużnika. Poszukaj w necie, jakie rzeczy nie podlegają zajęciu. Trochę tego jest.
sylwiałódź napisał:
I czy jest możliwe, że przejmą to mieszkanie jeśli nie jest ono własnościowe?
Nie ma takiej możliwości/ W tej kwestii możecie spać spokojnie.
sylwiałódź napisał:
A co jeśli komornik przyjdzie kiedy mnie nie będzie w domu? Może wywarzyć drzwi i zmienić zamki?
Jest to możliwe, aczkolwiek z realizacją tego bywa różnie. Z przyczyn, hm, niezależnych od komornika.

Powrót