Długi po matce

• Autor wątku Autor wątku sachmetecai
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sachmetecai

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam dość skomplikowaną sytuacje w domu. Moja mama wpakowała się w niezłe bagno. Generalnie założyła na siebie /bądź przepisała/ firmę transportową jej męża. Z tego co się orientuję firma miała długi, mama słabo się orientowała w tych sprawach. W sumie to tylko figuruje jako właścicielka, a tak na prawdę to nawet nie ma dostępu do konta firmowego ani rozliczeń, więc nie zna kondycji finansowej firmy - domyślamy się co do rozmiarów długów - mogą przekraczać nawet 100 tyś zł. Wiem tez, że ta firma /i jej długi/ przewija się przez 3 osobą. Najpierw był to teść mojej mamy, później jej przyszły małżonek, a w końcu i ona. Firma z roku na rok popadała w coraz większe długi itd... Mama zrzec się tych długów nie może np. razem z całym majątkiem, siedzi w tym po uszy, długi zostaną na "jej koncie" dopóki ich nie spłaci.
Pytanie jest proste: czy ja jako jej córka, zameldowana z nią w jednym mieszkaniu mogę być pociągnięta do odpowiedzialności za te długi? Od pięciu lat nie mieszkam z nią, a ze swoim ojcem, więc nie prowadzimy wspólnego gospodarstwa domowego, u mamy mam tylko meldunek, a działalność została założona mniej więcej 3 do 4 lat temu.
Z góry dziękuję za pomoc.

Powrót