Długi po zmarłej ciocte

• Autor wątku Autor wątku coolvikus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

coolvikus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam

Moja sytuacja wygląda tak:

W 2017 roku zmarła ciotka mojej mamy (siostra mamy mojej mamy). Po dwóch latach od śmieci ciotki przyszło pismo do mojego taty i mojej siostry o wstawienie się na rozprawę dotyczącą dziedziczenie długów po ciotce, jednak oni się nie wstawili na tą rozprawę. Z najbliższej rodziny cotki zrzekli się raczej wszyscy. Jej mąż, dzieci, matka. Rodzeństwo nie żyje.

Moje pytanie brzmi: Skoro najbliższa rodzina ciotki zrzekła się jej długów to kto w takim razie dziedziczy? Czy długi przechodzą na mojego tatę i siostrę? Dlatego dostali wezwanie na rozprawę? Czy ja również będę po ciotce dziedziczyła długi? Dodam że wtedy gdy zmarła ciotka i wtedy gdy przyszło pismo na rozprawę byłam niepełnoletnia i nadal jestem. Na tym piśmie prosili o wstawienie się na rozprawę tylko mojego tatę i moją dorosłą siostrę. O mnie nic tam nie było napisane. Dodam jeszcze że moja mama nie żyje od 2013 roku.

Twój tata był wezwany do sądu jako Twój przedstawiciel ustawowy ponieważ nie będąc krewnym siostry Twojej babci na pewno nie dziedziczył po niej ustawowo.

Prawdopodobnie tylko Ty i Twoja siostra nabyłyście spadek po siostrze babci czyli po tzw. babci ciotecznej. Jednak aby mieć pewność to musiała byś uzyskać odpis postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku z sądu. Jeżeli to się potwierdzi to powinnaś uzyskać informacje od rodziny na temat długów swojej babci ciotecznej oraz jej aktywów w spadku. Na tej podstawie powinnaś przygotować wykaz inwentarza i złożyć go do sądu spadku. Jeżeli nadal jesteś niepełnoletnia to wykaz inwentarza sporządzi w Twoim imieniu Twój ojciec. Natomiast Twoja pełnoletnia siostra może zrobić to samodzielnie.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. Próbuję skontaktować się z najbliższą rodziną ciotki. Sprawa wygląda tak: po ciotce długi przyjął jej mąż (tak twierdzi rodzina, bo rzekomo nie zrzekł się po niej długów), ale znów on zmarł w kwietniu 2021 roku. O jego śmierci dowiedziałam się dopiero w listopadzie 2021 roku. Jego dzieci zrzekły sie długów ale nie wiadomo co z pozostałą częścią rodziny. Najlepiej chyba będzie jeśli pójdę do sądu gdzie udzielą mi dokładniejszych informacji o niej i o nim.

Ostatnia edycja:
Sklero_San napisał:
Twój tata był wezwany do sądu jako Twój przedstawiciel ustawowy ponieważ nie będąc krewnym siostry Twojej babci na pewno nie dziedziczył po niej ustawowo.

Prawdopodobnie tylko Ty i Twoja siostra nabyłyście spadek po siostrze babci czyli po tzw. babci ciotecznej. Jednak aby mieć pewność to musiała byś uzyskać odpis postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku z sądu. Jeżeli to się potwierdzi to powinnaś uzyskać informacje od rodziny na temat długów swojej babci ciotecznej oraz jej aktywów w spadku. Na tej podstawie powinnaś przygotować wykaz inwentarza i złożyć go do sądu spadku. Jeżeli nadal jesteś niepełnoletnia to wykaz inwentarza sporządzi w Twoim imieniu Twój ojciec. Natomiast Twoja pełnoletnia siostra może zrobić to samodzielnie.

Proszę jeszcze o jedno wytłumaczenie. Rozumiem że mój tata nie jest spokrewniony z tą ciotką ale czy nie powinien on również razem ze mną i siostrą dziedziczyć długów? Bo gdyby moja mama żyła to ona dziedziczyłaby długi po siostrze swojej matki ale mama nie żyje więc tata nie jest w to wplątany jako mąż mamy?

Spadek po Twojej mamie odziedziczyłaś Ty, Twoja siostra i Twój tata jako jej mąż.

Gdyby Twoja mama przeżyła swoją ciotkę i następnie zmarła nie odrzuciwszy spadku to wtedy w skład spadku po Twojej mamie wchodził by też spadek po jej ciotce.

Tak się jednak nie stało ponieważ Twoja mama zmarła przed ciotką, a więc w skład spadku po Twojej mamie nie mógł wejść spadek po jej ciotce. Te dwa spadki - po mamie i po ciotce - są zupełnie oddzielne. Twój tata dziedziczy tylko spadek po Twojej mamie, natomiast Ty i siostra dziedziczycie spadek po mamie oraz spadek po ciotce.

Gdyby potwierdziło się że mąż ciotki przyjął spadek to i tak niewiele to zmieni bo mąż mógł dziedziczyć cały spadek samodzielnie tylko wtedy gdyby spadek odrzucili wszyscy potomkowie rodzeństwa ciotki a przecież Ty i siostra nie zrobiłyście tego w wymaganym terminie.

Ostatnia edycja:
Powrót